Premijera: Reno sport R.S. 01

Danas je na Moskovskom salonu automobila predstavljen Reno sport R.S. 01, punokrvni trkački auto koji će od sezone 2015. imati svoju zasebnu kategoriju u Svetskoj Reno seriji, Reno sport trofej. Prema zamisli proizvođača, ona će biti odskočna daska za profesionalne GT i endurans šampionate.

Sa dizajnom nadahnutim pređašnjim koncept modelima i diktiranim totalnom potragom za aerodinamičkim potiskom, R.S. 01 je radikalni izraz sportske genetike francuskog brenda i još jedan dokaz strasti s kojom Reno pristupa auto-sportu.

Renault_60851_global_enTehnički podaci slika su esencije najboljeg što je iskustvo Reno sporta u ovoj kategoriji moglo da pruži. Auto ima monokok i šasiju od ugljeničnih vlakana, težinu manju od 1.100 kilograma, a njegov motor razvija preko 500 KS, što modelu omogućuje maksimalnu brzinu od preko 300 km/h.

„Ako bismo u nekoliko reči opisali R.S. 01, rekli bismo da je on brak između lepote koncepta „reno dezir“ i performansi Formule Reno 3.5,“ kazao je Patris Rati, direktor Reno sport tehnologija. „Dizajnirajući ga, želeli smo da on bude auto koji će istaći i pripremiti novu generaciju najtalenovanijih vozača, a sa profesionalnim i amaterskim timovima i sportskim programom koji kombinuje sprint i endurans trkanje, stvorićemo put ka najvišim takmičarskim serijama.“

Renault_60850_global_en„Reno sport R.S. 01 je spektakularan trkački auto, u najčistijoj GT tradiciji. Svojim visokim sportskim kapacitetima, on ilustruje bogato iskustvo Reno sporta i njegovu mogućnost da razvije trkačke automobile koji će otkriti buduće šampione GT ili trka izdržljivosti,“ smatra Alan Prost, četvorostruki F1 šampion, danas Renoov ambasador za auto-sport.

Prednjim delom automobila, po receptu Lorensa van den Akera, Renoovog potpredsednika za korporativni dizajn, dominira amblem kuće, a karakteristične crte daju mu LED svetla izvijena oko otvora za ventilaciju kočnica.

Renault_60847_global_en
Za aerodinamiku na tom delu auta zaduženi su: spliter, ravan pod i dva para bočnih zakrilaca koji, vrtložeći vazduh, smanjuju turbulenciju nastalu rotacijom točkova. Aerodinamički potisak povećan je protokom vazduha koji ulazi kroz gril na nosu, sprovodi se ka hladnjacima, a zatim se usmerava ka otvorima na haubi. Prepusti preko osovina projektovani su s ciljem da optimizuju distribuciju masa.

Performanse R.S. 01 nadmašuju one koje se sreću kod GT3 automobila i približavaju se vrednostima koje postižu DTM vozila. Aerodinamički parametri – koeficijent uzgona i koeficijent otpora vazduha – ekvivalentni su onim koje karakterišu bolid Formule Reno 3.5.

Renault_60849_global_enPrvi koraci na putu stvaranja Reno sporta R.S. 01 načinjeni su krajem novembra 2013, a konačan dizajn utvrđen je krajem aprila ove godine. Eksterijer je osmislio Akio Šimizu, japanski dizajner iz Renoovog studija u Gijankuru. Pošto su u sportskom odseku Renoa ovim automobilom želeli da istraže novu dimenziju u performansama, on ne liči ni na jedan produkcijski model. Šasiju je projektovala i izradila Dalara, koja je partner francuske kuće i u Formuli Reno 3.5.

Reno sport R.S. 01 ima Nismo tvinturbo motor od 3,8 litara u V6 konfiguraciji, postavljen centralno i pozadi. On vodi poreklo iz „nisana gt-r“, a ugradnja suvog kartera glavna je razlika u odnosu na produkcijsku verziju.

Renault_60853_global_en Renault_60882_global_enElektronska kontrolna jedinica koja nadzire njegov rad sadrži i funkciju kontrole proklizavanja pogonskih točkova. Performanse agregata su: 500 KS i maksimalni obrtni moment veći od 600 Nm, pa se i po tome R.S. 01 nalazi između GT3 i DTM automobila.

Motor je uparen sa Sadev sedmostepenim sekvencijalnim menjačem, s komandama na klackalicama iza volana. Radi kontrole troškova, na takmičenjima u okviru Reno serije, isti prenosni odnosi biće korišćeni na svim stazama.

Za usporavanje i kočenje novog Renoovog trkača zaduženi su diskovi od 380mm načinjeni od karbonfibera, kao i šestoklipna klešta. Sistem uključuje ABS.

Renault_60852_global_enPrednja i zadnja struktura za apsorpciju sile u slučaju sudara izrađene su prema FIA LMP1 standardima.

Kontakt sa podlogom obezbeđuju namenski razvijeni Mišlen pneumatici od 18 inča.

Reno sport R.S. 01 namenjen je takmičenju u novoj disciplini Svetske serije, po imenu Reno sport trofej. Ova monomarka kategorija treba da svojim učesnicima, profesionalnim i amaterskim vozačima i timovima posluži kao odskočna daska za različite GT serije, kao i DTM, ELMS i WEC takmičenja.

U sezoni 2015. Reno sport trofej biće otvoren za dvadeset Pro-Am timova, kategorizovanih prema FIA WEC standardima. Planovi Reno serije procenjuju se da će tokom trodnevnog trkačkog vikenda svaki od R.S. 01 automobila provesti na stazi više od četiri sata.

Renault_60885_global_enKao podsticaj timovima da stupe u ovu disciplinu, Reno sport tehnologije su zajedno sa partnerima, pored novčanog nagradnog fonda, predvidele i posebne nagrade za šampione u Pro i Am kategoriji. Prvi će proći kroz kompletan pripremni program zvaničnog Nismo tima u Super GT šampionatu u Japanu, izvešće ruki test i, ako poseduje potrebne kvalitete, tu će nastaviti trkačku karijeru. Prvak u amaterskoj kategoriji vozača imaće garantovano mesto za volanom LMP2 prototipa na startu trke 24 časa Le Mana 2016. godine.

reno sport R.S. 01
– osnovne tehničke karakteristike  –
šasija Dalara, izrađena od ugljeničnih vlakana
čelični zaštitni kavez
karoserija od kompozitnih materijala
aerodinamičke strukture spliter, ravan pod, difuzor, zadnje krilo
dimenzije (dužina, širina, visina) 4710 x 2000 x 1116 mm
međuosovinsko rastojanje 2744 mm
trag točkova napred/pozadi 1675 mm / 1624 mm
motor Nismo 3799 cc, tvinturbo,
postavljen centralno pozadi
V6 konfiguracija
kontrola trakcije
maksimalna brzina 6800 o/min
maksimalna snaga preko 500 KS
maksimalni obrtni moment preko 600 Nm
transmisija Sadev sedmostepeni sekvencijalni menjač sa komandama na volanu,
pogon pozadi
kočnice karbonski diskovi, 380 mm
šestoklipna klešta
Boš ABS sistem
oslanjanje dvostruka ramena, pušrod, prigušivači Elins
težina 1100 kg
kapacitet rezervoara 150 litara