Presudili strategija i gume: Perkat i Le Brok osvojili nedeljne trke Sidnej supersprinta

Kada je organizator Australijskog prvenstva superautomobila za drugi uzastopni Sidnej supersprint vozačima stavio na raspolaganje i meke i tvrde Danlop gume, bilo je jasno da će raspored njihovog korišćenja i strategija biti glavna tema vikenda na Sidnej motorsport parku.

Utoliko više što su vozači za subotnje i nedeljne kvalifikacije i trke imali samo po tri seta tvrdih i dva seta mekih guma. U takvoj situaciji svako je morao da odluči koju će od tri kvalifikacione sesije ili tri trke žrtvovati i voziti na sporijim gumama, pa ovim vikendom niko nije mogao da dominira.

Pol-pozicije za nedeljne sprintove 2 i 3 osvojili su vozači “ford mustanga”, Skot Meklohlin, šampion DJR tima Penske i Andre Hajmgartner iz Keli rejsinga.

Meklohlin je svoje idealno startno mesto izborio na kompletu mekih guma sačuvanom za današnji nastup. Samo 26 hiljaditih sporiji bio je Šejn van Gisbergen, drugi startni red zauzeli su Nik Perkat i Hajmgartner.

Hajmgartner je bio najbrži na drugoj desetominutnoj kvalifikacionoj sesiji. Subotnju trku vozio je samo na tvrdim gumama i danas je imao lepu zalihu mekih. Pilotu Keli rejsinga to je bila prva pol-pozicija u Superautomobilima, a za sobom je ostavio Džejmija Vinkapa, Meklohlina i Marka Vinterbotoma.

Razliku između kvalifikacija voženih na mekoj i tvrdoj mešavini guma ilustruje Van Gisbergenov primer: na bržim, mekim pneumaticima osvojio je drugu poziciju za trku 2, dok je na tvrdim gumama bio tek 22. na poslednjoj kvalifikacionoj sesiji. Njegov Red bul Holden kolega Vinkap išao je obrnutim redom: na sesiji za trku 2 bio je 19. na tvrdim gumama, a na mekim, korišćenim u finalnoj, trećoj turi kvalifikacija, završio je drugi.

Prvu trku nedeljnog programa Meklohlin je započeo na tvrdim pneumaticima, pa mu pol-pozicija nije mnogo vredela jer su ga brzo prestigli Van Gisbergen i Perkat, obojica na mekoj mešavini. U duelu dva “holden komodora” odlučila je strategija: Perkat je u 12. krugu otišao po novi set mekih guma, dok je Van Gisbergen, kao i u subotu, na stazi ostao predugo i u boks se zaputio tek 10 krugova kasnije.

Ostavši bez glavnog konkurenta, Perkat je mirno stigao do karirane zastave i trijumfa za Bred Džons rejsing tim. Njemu je to bila druga pobeda u drugom uzastopnom vikendu u Sidneju.

Fabijan Kultard je sačuvao meke gume za danas i obe ture trke 2 vozio je na njima. Do cilja se posle 32 kruga dovezao usamljen, 8,8 sekundi iza pobednika, a 11 sekundi ispred timskog kolege Meklohlina.

Skot Meklohlin (DJR tim Penske ford mustang)

Bitka za treću poziciju bila je najuzbudljivija viđena u 130-kilometarskom sprintu. Kada je Meklohlin u 13. krugu tvrde gume zamenio mekim, počeo je njegov proboj. Sa začelja top 10 poretka on je dospeo do petog mesta, a onda je u finalnom krugu iskoristio minimalne greške suparnika i obišao “mustange” Rika Kelija i Džejmsa Kortnija. Ovog potonjeg nadmašio je za dve stotinke/pola dužine automobila u sprintu do karirane zastave.

Izašavši na treći stepenik pobedničkog postolja Meklohlin je uskratio Kortniju prvi podijum u svojstvu vozača Tikforda, ali je šampionu iz 2010. četvrto mesto svejedno najbolji finiš otkako vozi “mustang”. Do pete pozicije se, takođe u poslednjem krugu probio Čaz Mostert u Vokinšo Andreti “holdenu”, Keli je klasifikovan kao šesti, a Van Gisbergen je svoju pogrešnu strategiju platio osmim mestom na cilju.

A u poslednjoj trci Sidnej supersprinta došao je red na Tikfordovog Džeka Le Broka da se upiše u pobednike najznačajnije serije u Australiji.

On je za finale sačuvao dva upotrebljiva kompleta mekih guma, isto su učinili i Hajmgartner i vozači “holdena” Tod Hejzelvud i Dejvid Rejnolds. U njihovom četvoromeču je pala odluka o pobedniku završne vožnje od 32 kruga.

Andre Hajmgartner (Keli rejsing ford mustang)

Trku je s pol-pozicije poveo Hajmgartner ispred Rejnoldsa. Le Brok je preoteo treću poziciju od Vinterbotoma, a zatim je skrenuo u boks u 11. krugu, jedan krug ranije od ostalih.

Taj mu je potez i omogućio da se nađe na čelu kolone, iako nije uspeo da se oslobodi Hajmgartnerovog pritiska. U poslednjih pet krugova bilo je potpuno neizvesno, a Le Broku je život olakšala bitka vođena iza njegovih leđa i zahvaljujući njoj završio je 6 desetinki ispred Hajmgartnera. Iza Keli rejsing “mustanga” na cilj su stigli Hejzelvud i Rejnolds – sva četvorica u intervalu od 1,4 sekunde.

“Nemam reči”, kazao je Le Brok. “U poslednjih nekoliko krugova bilo je teško, jedva sam se držao, pokušavao da vozim kontrolisano, da ne otklizavam mnogo i da pazim na gume. Neka tri kruga pre kraja postojao je trenutak kada sam mislio da sam u nevolji, ali sam se sabrao i dovezao auto do cilja. Progutali smo nekoliko neprijatnih rezultata u prve dve trke da bismo imali pravu šansu u trećoj i to se isplatilo. Apsolutno sam presrećan.”

Vinterbotom je bio šesti, Vinkap osmi, Mostert je klasifikovan kao deseti. Od 12. do 14. pozicije rasporedili su se Novozelanđani Van Gisbergen, Kultard i Meklohlin; svi su se oni u trci namučili završavajući je na tvrdim gumama.

Meklohlin je startovao na korišćenim mekim pneumaticima, zbog čega je rano potonuo u poretku, a Van Gisbergen je napredovao deset mesta u odnosu na startnu poziciju.

Posle efektivno trećeg trkačkog vikenda Superautomobila Meklohlin vodi u poretku vozača (802 boda), slede ga Vinkap (695) i Mostert (610 poena). Na poziciju lidera na timskoj tabeli vratio se DJR tim Penske, sada sa 122 boda više od Red bul Holden rejsinga.

Iduće dve runde Superautomobila voze se na Hiden veli trkalištu, 8/9 i 15/16. avgusta.