Pure ETCR: Askona osvojio Superfinale A, Verne slavio u Superfinalu B

Finalni takmičarski izlazak na stazu Valelunga TCR automobila na električni pogon pripao Askoni i Kupri.

Nakon što je u Rundi 3 izabran startni poredak za Superfinala šešira A i B, Superfinale je za razliku od prethodnih sesija imalo svih šest automobila iz datog šešira na stazi u trci od sedam krugova.

Tandem Hjundaija, Augusto Farfus i Tom Čilton su se održali na prve dve pozicije, ispred dve Kupre, Đordija Ženea i Mikela Askone, koji su pretekli obe “đulije ETCR” Romeo Ferarisa, nakon što je Stefano Koleti sleteo sa staze u prvom krugu, prošao kroz šljunak i potom parkirao svoj automobil, gde je njegov trkački vikend završen.

Čilton je sledeći napravio grešku i izleteo sa staze, posle čega je odustao, a Askona se probio pored svog starijeg kolege po brendu i domogao se druge pozicije. Farfus se pod pritiskom okrenuo na stazi u petom krugu i predao vodeću poziciju Askoni, koji je potom pobegao pratiocima i suvereno pobedio.

Drugi predstavnik Romeo Ferarisa u ovom Superfinalu, Rodrigo Baptista je uspeo da pretekne Đordija Ženea u poslednjem krugu, ali je pogrešio na kočenju i otišao alternativnom putanjom, posle koje je morao da vrati poziciju Ženeu.

U Superfinalu šešira B, Ekstrem je ipak startovao sa začelja, jer mu je poništen rezultat iz Runde 3, pa je “veloster N” kojim upravlja Žan-Karl Verne startovao sa pol-pozicije, ispred “đulije ETCR” Luke Filipija.

Verne je zadržao vodeću poziciju na startu, dok se Eksrem domogao četvrtog mesta i vozio se iza “hjundaija” i automobila Romeo Ferarisa Džona i Luke Filipija. U petom krugu, trostruki DTM šampion je uspeo odličnim manevrom da prođe oba vozača ispred sebe i domogne se drugog mesta, ali do kraja trke nije uspeo da sustigne Vernea.

Luka Filipi je doneo još jedno treće mesto Romeo Ferarisu, dok su Džon Filipi, Oliver Veb i Danijel Nađ kompletirali plasman Superfinala šešira B.

Nakon ovih trka, Askona je prvi u generalnom sa maksimalnih 77 poena, ispred Vernea koji ima 72, dok je Ekstrem treći sa 69 poena.