Pure ETCR, Runda 1: Dve pobede Kupre, po jedna Hjundaija i Romeo Ferarisa

Prvi takmičarski izlasci ETCR automobila na Hungaroring priredili su nekoliko veoma uzbudljivih trka.

U Rundi 1, paru trka od po tri kruga oko 4.4 kilometra dugačke staze, učestvuje po tri vozača iz svake grupe. Pobednik osvaja 15 poena, drugoplasirani 10, dok treći upisuje 4 poena. Startna kapija postavljena je na početku trećeg sektora staze.

Hjundaijev Augusto Farfus najbolje je iskoristio start sa unutrašnje strane i domogao se prvog mesta u prvoj trci vozača iz grupe A, ispred Filipa Enga u “đuliji” i Đordija Ženea u “kupri”.

Eng je potom pretekao Farfusa u prvoj krivini autodroma. Brazilski trkač je pokušao protivnapad u drugoj krivini, ali je pogrešio na kočenju i Eng se vratio u vođstvo.

Farfus je sišao sa dva točka sa piste na usponu ka krivini 4 i uspeo da pretekne svog bivšeg DTM timskog kolegu i zadržao je vodeću poziciju do kraja trke.

Luiđi Ferara je ovog vikenda u Ferarisovim redovima, kao zamena za Olija Veba, koji ima obaveze na 24 časa Le Mana. Italijan je najbolje startovao u svojoj debitantskoj Pure ETCR trci i pretekao Džona Filipija koji je u “velosteru” započeo trku sa trećeg startnog mesta, dok je Matijas Ekstrem u “kupri” odlično iskoristio dodatnu snagu da pretekne oba konkurenta i nakon prve krivine je već bio na vodećoj poziciji i odvojio se od pratilaca.

Ferara je u poslednjem krugu pogrešio na kočenju i spalio svoje gume na kočenju za prvu krivinu, što je Džona Filipija vratilo u borbu za drugo mesto, ali Francuz nije uspeo da pretekne Ferarisov automobil , dok je Ekstrem prešao preko ciljne linije sa više od pet sekundi prednosti.

Ferarisov Rodrigo Baptista takođe je iskoristio start sa unutrašnje strane i sa prvog mesta poveo prvu trku vozača iz grupe B. Danijel Nađ je s “kuprom” pokušao dvostruki napad, ali je prestigao samo “veloster” Toma Čiltona sa spoljne strane krivine 13. Mađar i Britanac borili su se za pozicije tokom naredna tri kruga, ali “hjundai” nije uspeo da obiđe “kupru”.

Baptista se odvojio od konkurenata i pobedio sa više od šest sekundi prednosti u odnosu na konkurente, donevši prvu pobedu Romeo Ferarisu na Hungaroringu.

Luka Filipi je započeo drugu trku vozača iz šešira B sa unutrašnje strane i domogao se vodeće pozicije, ali je braneći se od Žan-Karl Vernea, otvorio vrata Mikelu Askoni, što je Španac iskoristio i prešao u vođstvo. Luka Filipi i Verne su nastavili borbu za pozicije, a “hjundai” je bio ispred “đulije”.

Luka je u poslednjem krugu kasnim kočenjem pokušao da pretekne Vernea za drugo mesto na ulasku u poslednju krivinu, a Francuz je to iskoristio da izgura Ferarisov automobil van staze i zadrži drugo mesto, dok je Askona doneo drugu subotnju pobedu Kupri.

Danas će se vozači obe grupe takmičiti i u trkama druge runde.