Pure ETCR, šešir A: Mikel Askona najbolje plasirani vozač posle dve pobede

Vozači Pure ETCR danas su se prvi put takmičarski sukobili na autodromu Valelunga, a najpre su odmerili snage piloti koje je žreb smestio u šešir A.

Vikend je najbolje započela “kupra e-rejser”, koja je pobedila u tri od pet sprintova.

Prvu od dve takmičarske runde činile su dve trke u kojima su startovala po tri vozača. Pobednici trka prve runde su osvajali 15, drugoplasirani vozači 10 i trećeplasirani 4 poena.

U trci 1 prve runde susreli su se Hjundaijev Augusto Farfus, njegov sunarodnik i predstavnik Romeo Ferarisa, Rodrigo Baptista i predstavnik Kupre, Đordi Žene.

Baptista i Žene su imali kontakt tokom prve trke, što je rezultiralo Farfusovom pobedom, dok se Baptista domogao druge pozicije.

Drugu druge runde osvojio je Mikel Askona u drugom “kupra e-rejseru”, ispred Ferarisovog Stefana Koletija, dok je drugi “veloster N”, kojim je upravljao Tom Čilton, završio na trećem mestu.

Druga runda sastjala se od tri kraće trke u kojima se takmiče po dva vozača. Pobednik trke druge runde osvaja 12, dok drugoplasirani osvaja 6 poena.

Na startnoj liniji prve trke druge runde bili su pobednici iz trka prve runde. Askona je bolje startovao od Farfusa i posle prve krivine 1.7 kilometara dugačke konfiguracije staze pokraj Rima, Španac je kontrolisao tempo do karirane zastave čime je došao do svoje druge pobede.

U drugoj trci druge runde, sastale su se dve “đulije ETCR” koje Romeo Feraris servisira zajedno sa mađarskom ekipom M1RA, a u tom duelu je nakon sedam krugova, na način sličan prethodnoj trci slavio Stefano Koleti.

Đordi Žene i Tom Čilton bili su akteri poslednje trke druge runde, a “kupra e-rejser” Zenge Motorsporta je ponovo nadigrala “hjundai veloster” i Žene je doneo španskoj marki treću pobedu današnjeg dana.

Nakon ovih dešavanja, Askona je prvoplasirani sa 27 poena, ispred Koletija koji ima 22, i Farfusa koji ima 21 poen. Žene i Baptista su izjednačeni sa po 16, dok Čilton ima 10 poena.

Preostali vozači, koji su žrebom postavljeni u šešir B će se takođe danas pojaviti na stazi od 14:30 za trke svoje prve runde i potom, od 16:30. za trke druge runde.