Rikli i Šrajber zajedno u “hondama” u ETC kupu 2017.

Photo Vincent Curutchet / DPPI.

Rikli motorsport i 2017. ulazi u poteru za zlatom u Evropskom kupu turing automobila sa tandemom švajcarskih pilota, koji ovog puta čine veteran Peter Rikli i novi regrut Kristjohanes Šrajber.

Šampionska ekipa iz Vangena na Ari ostala je verna “hondi sivik”, tehnici u kojoj je njen bivši pulen Kris Rihard osvojio ETC kup 2016. u klasi S2000.

Šrajber je po profesiji automehaničar, dolazi iz najistočnijeg švajcarskog kantona Graubinden. U ETCC-u je debitovao 2016. kao pilot “seat leona” češkog Krenek motorsporta i sezonu je završio na osmom mestu. Po brzini je retko uspevao da parira ondašnjem timskom kolegi Petru Fulinu, a najzapaženiji rezultati bili su mu pol-pozicija u Slovačkoj i podijum na Severnoj petlji Nirburgringa.

“Veliko mi je zadovoljstvo da kao Švajcarac branim boje švajcarskog tima u Evropskom kupu turing automobila”, prokomentarisao je 29-godišnji trkač svoje novo okruženje. “Veoma sam ponosan i imam osećaj da je ovo nacionalni tim u poslu koji je tako internacionalan. Dosad nisam imao prilike da testiram “hondu”, ali očekujem prilično veliku razliku u odnosu na “seat” koji sam vozio prošle godine i u koji nikad nisam stekao onoliko pouzdanja kolio je meni potrebno.”

“Ubeđen sam da ću se ove godine u ETCC vratiti jači nego što sam bio 2016. Imao sam neke veoma malerozne trke, ali sam stekao dragoceno iskustvo i naučio sam dve staze na kalendaru koje su mi bile nove. Očekujem moćnu konkurenciju ove godine, tri staze su mi nove, što znači da će biti teških iskušenja”, prognozirao je Šrajber.

Direktor ekipe Ervin Rikli ambiciozno je najavio nastupajuću sezonu i svoj renovirani trkački dvojac: “Već izvesno vreme poznajemo Kristjohanesa. On je vrlo brz švajcarski vozač sa iskustvom u Reno klio kupu i ETC kupu i vrlo dobro se uklapa u tim. Dvojica iskusnih vozača pomoći će nam da auto podesimo za najbolje moguće performanse i obojica imaju potencijal da osvoje titulu. Želimo da naš tim ostane na vrhu!”

Ervinov brat Peter Rikli je ETCC doajen, u seriji neprekidno učestvuje još od 2011. godine. Prošle sezone nanizao je podijume na Pol Rikaru, Slovakija ringu, Vila Realu i Manji-Kuru i rangiran je kao četvrti u konačnom vozačkom poretku. Nikad naročito brz, ali marljiv u sakupljanju bodova, 47-godišnjak u kampanju 2017. kreće sa svojim tradicionalnim startnim brojem 12.

Rikli je pohvalio švajcarskog proizvođača ulja Motoreks, i ove sezone glavnog sponzora ekipe: “Motoreks nam već dugo omogućuje da se trkamo u dobrim uslovima. Učiniću sve da zadovoljim njih i naše ostale partnere, to je moj način da im se zahvalim na poverenju.”

ETCC 2017. startuje iz Monce, trkačkim vikendom koji traje od 28-30. aprila. Rikli se raduje činjenici da takmičenje kreće baš iz Hrama brzine: “Imam lepe uspomene na trke koje sam vozio u Italiji, gde sam uvek stizao do sjajnih rezultata, od mojih prvih dana u auto-sportu. Zato uvek volim da vozim na pisti na kojoj vozi i Formula 1.”