Rio Šimono cilja WTCR i Trofej za dame u 2021.

Japanska automobilistkinja Rio Šimono završila je sezonu TCR Japan na trećem mestu, a njega ambicija je da se uskoro nađe u Svetskom kupu turing automobila.

Ona je vozila “hondu sivik” za ekipu u vlasništvu Super GT i bivšeg WTCC trkača Rija Mičigamija, koji joj je i mentor. Prva je žena koja je osvojila jednu trku TCR šampionata Japana.

“Osećam da sam korak bliže WTCR, gde ću se pojaviti pre ili kasnije, u zavisnosti kad mi se otvori prilika”, rekla je Šimono, koja se prošle godine takmičila u jednosedima, a ove debitovala u turingu i slavila na Suzuki.

“Provela sam dosta vremena sa Tatjanom Kalderon, koja se takođe takmičila u Super formuli. Kad sam videla neke njene stavove o trkanju, zaključila sam da želim da se upustim u WTCR izazov više nego ikada”, dodala je Japanka.

“Ipak, trkam se tek dve godine, mislim da nemam baš dovoljno iskustva. Ali ako dobijem priliku, iskoristiću je. Moj mentor Rio Mičigami učestvovao je u svetskom turingu. Njemu verujem, jer trenira mnogo mladih japanskih automobilista. Juki Cunoda, koji ulazi u F1 dogodine, takođe je bio deo našeg tima. Moje je samo da se dobro pripremim za taj dan”.

Inače, od 2021. se u WTCR uvodi Trofej za dame, pa je veoma moguće da će se ova mlada pilotesa naći na startu sa najboljim svetskim trkačima.