Samo Danci slavili u Portugalu

Nedelja na autodromu Algarve apsolutno je pripala vozačima iz Danske. Posle starta sa pol pozicije, Niki Tim je s lakoćom osvojio trku 1, dok je veteran Mihel Nikjer u drugoj vožnji najzad probio led i upisao se u pobednike i u TCR seriji.

Tim je u Portugalu brzinom ozbiljno pomeo konkurenciju, a delovao je kao rutiner u turingu sve do greške koja mu je presekla put ka podijumu u trci 2. Biće zanimljivo videti hoće li ga Audi ponovo slati u TCR seriju da pomogne Engstlerovoj ekipi i podigne konkurentnost modela TT, ili možda nekog drugog modela kuće iz Ingolštata.

I posle trijumfa, sin bivšeg DTM šampiona, inače GT vozač, podsetio je na svoje prioritete u Portugalu: „Fantastično je što sam došao i timu vratio samopouzdanje. Celog vikenda smo bili najbrži, srećan sam što sam svoj posao obavio najbolje što sam mogao. Odlično sam se zabavio, a to je i najvažnije.“

764432c181b9c23c9e7aac884f619533 10.05.2015 - Race 1, Start of the race
Možda i nenamerno, Tim kao da je nagovestio još neki svoj TCR nastup: „Mislim da imamo dobar auto za iduće trke. Uvek se mogu izvesti sitnice koje ga mogu još poboljšati. Neke od tih stvari mogu da se urade i van staze, objasnio sam ekipi šta osećam da još može da se podesi i mislim da će se oni sada vratiti kući i pronaći još neka rešenja.“

Nesporni heroj portugalske TCR runde sam se pobrinuo da mu debi u prvenstvu ne prođe sasvim idilično i iz istih stopa je priznao krivicu: „U trci 2 je bilo zabavno, bilo je agresivno, to je turing u svom najboljem izdanju. Iako se osećao gubitak snage u vožnji u grupi pri visokim temperaturama, pobeda definitivno bila moguća, tempo je bio tu. Čekao sam da Van der Linde pogreši, ali sam pogrešio ja i uništio točak. Greška je bila glupa, ali takvo je trkanje“, lakonski je zaključio Tim.

Mihel Nikjer najzad je stigao do pobede u TCR seriji i on je sedmi različiti slavljenik u osam dosad izvezenih trka. Premda je verovao da „seati“ njegovog tima nisu konkurentni poput Kraft-Bambuovih, visoki Danac je u trci 2 odoleo pritisku ovog vikenda veoma moćnih „audija“.

569c4e655a27822837ec441b647cde9a 10.05.2015 - Race 2, Michel Nykjær (DEN) SEAT León, Target Competition„U trci 1 udario sam Belikija i polomio se hladnjak. Svi mehaničari dali su sve od sebe da mi spreme auto za trku 2. Startovao sam dobro, ušao sam prvi u prvu krivinu i Glisonu sam prepustio da juri za mnom.“

„Posle su mi prišli Van der Linde i Tim i trka je posala teža, jer su njih dvojica bili brzi na pravcu, ali sam uspevao da im zatvorim prolaz.“

„Zbog ekipe mi je ova pobeda još draža, jer su uspeli da mi pripreme automobil. Imao sam malo problema s kočnicama i počeo sam da kočim ranije na svakoj krivini. Kočnice, gume, vozač, sve se pred kraj malo usijalo, ali sam uspeo da se održim do cilja“, kazao je Nikjer, koji je i očekivao probleme s temperaturama u Portugalu, pa mu je bilo važno da rivalima što ranije pobegne.

10.05.2015 - Race 2, Michel Nykjær (DEN) SEAT León, Target CompetitionNakon portugalske runde TCR serije, na čelu poretka vozača ostao je Stefano Komini (116 bodova), a slede ga Pepe Oriola (104) i Đani Morbideli (91). Od ove trojice samo Italijan na autodromu Algarve nije osvojio ni jedan jedini poen.

Nikjer se posle pobede u trci 2 nalazi na sedmom mestu, dok je Tim na poziciji jedanaest.