Šampionat praktično rešen: Hondi brisani svi rezultati s WTCC runde u Kini

Svoj trojici vozača koji su nastupali za fabrički tim Honde na kineskoj WTCC rundi na autodromu Ningbo, Norbertu Mihelisu, Gabrijeleu Tarkviniju i Riju Mičigamiju, izbrisani su rezultati sa tog takmičarskog vikenda Svetskog turing prvenstva.

Ova diskvalifikacija posledica je tehničke neregularnosti na “hondama sivik WTCC”, a koja je u vezi sa sistemom za ubrizgavanje goriva i nepoštovanjem homologacione procedure. Ista mera – diskvalifikacija s trka u Kini – izrečena je i vozačima privatnih “hondi” mađarskog Zenge motorsporta, Danijelu Nađu i Žoltu Davidu Sabou, koji su na Ningbou koristili iste sporne komponente.

Tehnički delegat FIA utvrdio je da injektor na automobilu #34 (Mičigami) nije u skladu s tehničkim pravilnikom, a potom je ekipa priznala da je isti deo koristila i na “hondama” #2 i #5 (Tarkvini i Mičigami).

Hondi i njenim vozačima iz Kine brisani su svi rezultati, kvalifikacioni, MAC3 i trkački.

Posledično, Mihelis ostaje bez 27,5 poena, Tarkvini gubi 19 bodova, a Mičigami 3.

Posledično, Mađar je pao na četvrto mesto u generalnom plasmanu, sada i iza Volvoovog Nikija Katsburga, a za vodećim zaostaje 32,5 poena.

Prednost lidera serije Teda Bjerka nad drugoplasiranim Monteirom sada iznosi 3,5 boda, s tim što Monteiro ne vozi na Motegiju, a pod znakom pitanja su i njegovi nastupi u ostatku sezone.

Honda je izgubila vođstvo u poretku konstruktora i sada je Volvou širom otvoren put ka obema WTCC titulama u 2017.

Podsećamo da su fabričkom timu Honde u 2016. brisani svi rezultati s marokanske runde šampionata, tada zbog neregularnog ravnog poda.