Sanel Ćehić debituje u TCR Istočna Evropa: Čast mi je što sam prvi Bosanac na internacionalnoj automoblističkoj sceni

Automobilista iz Bosne i Hercegovine Sanel Ćehić (34) novo je ime na TCR sceni.

On će predstojeće sezone debitovati u TCR Istočna Evropa, sa “audijem RS3 LMS” i prvi je takmičar u istoriji iz ove, nama susedne zemlje koji će se pojaviti na internacionalnoj automobilističkoj sceni.

“Rođen sam u Velikoj Kladuši, ali sam se sa tri godine preselio u Austriju. Poslednjih osam godina živim u Nemačkoj, gde me je doveo posao. Sad sam vlasnik firme CS Kanalservis za održavanje odvodnih cevi u Pasauu”, kaže Ćehić za naš portal.

Ljubav prema auto-sportu osetio je još kao sasvim mali. Sa 15 godina je kupio svoj prvi automobil, “opel kalibru”, i željno iščekivao trenutak kada će dobiti vozačku dozvolu.

“Kao dečak sam neprestano išao na karting, sticao iskustvo i osećaj za brzinu. Životni san mi je bio da jednog dana budem deo automobilističkog sveta”, nastavlja Sanel. “Moje prvo takmičenje je bila kružna trka u Banjaluci 2012. godine sa “golfom reli S60”. Sećam se, na startu je bio i Mikica Vesnić, vozio je “opel vektru”.

Bosanac je karijeru nastavio na brdskim trkama, u “subaru impreci” 2014. godine, a prvi veliki rezultat postigao je dve godine kasnije, kad je postao šampion BiH, dok je 2017. bio viceprvak.

“Prava ljubav prema kružnim trkama rodila se 2018, kad sam upoznao Herberta Drekslera (trkao se u “poršeu” do 1998. kad je imao težak udes na GT svetskom kupu, prim. aut.). Vozio sam “opel  astru OPC”, koja ima slične performanse kao TCR automobili. Posle pauze od dve godine, iskrsla je prilika da kupim “audi RS3 LMS” ekipe Bonk motorsport. Auto je, inače, kao nov, samo je dva puta vožen na testu. Posle toga sam odlučio da napravim sopstvenu ekipu CS motorsport”, otkriva Sanel.

“Ekipa će servisirati vozilo, ići će sa mnom na trke, zajedno ćemo sticati iskustvo, a nadam se da ćemo kroz trkanje postati i prijatelji. Igrom slučaja, posle kupovine automobila, sreo sam se sa Jozefom Krenekom i tako rešio da se okušam u TCR Istočna Evropa”.

Ćehić ne krije da bi voleo da se okuša i u drugim TCR serijama.

“Imam veliku želju da se nađem među najboljim vozačima, da vozim TCR Nemačka, Evropa, pa i WTCR, ali znam da moram da idem korak po korak. Pratim sva takmičenja, koliko imam vremena, a gledao sam i moje buduće konkurente. Jedan od uzora mi je Tom Koronel, zbog izuzetnih trkačkih sposobnosti”.

“Plan mi je da vozim celu sezonu, kako bismo moj tim i ja stekli što više iskustva. Očekivanja mi nisu velika, bitno mi je da odvezem sve trke što je moguće bolje, sa što manje kvarova i incidenata”.

Što se staza tiče, Sanelu su poznati Red bul ring i Grobnik, a na Salcburgringu i Hokenhajmu je testirao novi auto.

“Na kraju moram da dodam da smo i ja i ceo moj tim veoma ponosni na činjenicu što ćemo prvi put u istoriji predstavljati Bosnu i Hercegovinu na jednom internacionalnom automobilističkom takmičenju”, završio je Ćehić.