Sebastijan Leb rejsing svodi račune: Nismo očekivali baš ovoliki uspeh

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Predstojeći WTCC vikend u Kataru biće prvi u ovoj sezoni u kojoj će Sebastijan Leb rejsing suočiti sa presijom manjom od uobičajene.

Razlog je jednostavan: ne samo da je u pitanju poslednja runda šampionata 2016, već su i ciljevi ekipe ostvareni, i u tom smislu imperativa više nema. WTCC timski trofej osvojen je u julu mesecu u Portugalu, dok je vozačka titula namenjena privatnicima postala vlasništvo Mehdija Benanija na takmičarskom vikendu u Šangaju.

Marokanac je postigao i apsolutnu pobedu na uvodnoj trci u Mađarskoj, a njegov kolega Tom Čilton, drugi u poretku nezavisnih vozača, uzvratio je u Argentini, takođe trijumfom u apsolutnoj kategoriji u prvoj trci vikenda.

Tim iz Alzasa može da se podiči nedvosmisleno uspešnom sezonom, a od takmičarskih ambicija u Dohi, ostaje pokušaj da se treći SLR pilot Gregoar Demustije popne na peto mesto u plasmanu privatnika.

“Idemo u Katar ponosni što smo pre finala ispunili sve naše ciljeve, pa ćemo moći da uživamo i da pokušamo da stignemo do dobrih rezutata”, kaže Dominik Hajnc, tim menadžer Sebastijan Leb rejsinga.

“Nismo očekivali baš toliki uspeh, ali smo mu se nadali. Nikada nije bilo lako, konkurencija je žestoka, to je svetski šampionat u kojem učestvuje i nekoliko privatnika sa ogromnim iskustvom, na primer Tom Koronel. Naša dva iskusnija vozača, Mehdi i Tom, bili su naš veliki adut, dok je Greg nastavio da upoznaje turing disciplinu. Dakle, imali smo trio vozača sposoban da postiže rezultate, ali je to moralo i da se učini u praksi. Tako se i desilo, i to u velikom stilu”, nastavio je Hajnc analizu sezonu na izmaku.

03 CHILTON Tom (gbr) Citroen C Elysee team Sebastien Loeb racing action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship at Shanghai, China, September 23 to 25 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI
Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

SLR tim menadžer pohvalio je i “sitroene C-elize”, koji su se i u rukama privatnika pokazali kao ubojito oružje. Posebno lepe reči imao je za saradnju sa francuskim proizvođačem, ocenivši je perfektnom: “Naš odnos sa Sitroen rejsingom sve vreme je bio odličan, sarađivali smo veoma plodonosno i ostvarili smo zajedničke ciljeve. Fabrički tim je hteo da osvoji apsolutnu titulu, a mi onu za nezavisne učesnike. Tu postoji sinergija, Sitroen je bio od ogromne pomoći, pa smo mogli da se razvijamo u idealnim uslovima, a naši vozači mogli su da daju svoj maksimum. Možemo samo da se zahvalimo na podršci koju su nam obezbedili od prvog dana saradnje.”

Hajnc je pojedinačno ocenio i trojicu svojih vozača u kampanji 2016: “Mehdi je već godinama jurio privatnu titulu, najzad ju je osvojio i to mu je donelo veliko olakšanje. Dve sezone se trka sa “sitroenom” i to mu je svakako donelo prednost, znao je kako može do uspeha i potpuno je zaslužio naslov. I Tom ima veliko WTCC iskustvo, i on se pokazao vrlo dobro od trenutka kada je shvatio kako se “C-elize ponaša”, jer u pitanju je vrlo snažan i vrlo zahtevan auto. Zadivio nas je najbržim krugom na Nirburgringu, to postignuće znači da je zaista počeo da ovladava automobilom.”

“Što se Gregoara tiče, situacija je drugačija, jer je tek bio ušao u svoju drugu WTCC sezonu, a morao je sve da uči iz početka. Ipak, ostao je usredsređen i nekoliko puta je prošao u Q2 kako je sezona odmicala. Siguran sam da će održati zamah i iduće godine, svi se nadamo da će doći do rezultata koje zaslužuje, jer u njegovu brzinu nema sumnje.”

Ispunjenje godišnjih ambicija ne znači da ekipa devetostrukog WRC šampiona ležerno pristupa WTCC finalu. Na Losailu će SLR pokušati da obogati ovosezonski bilans, koji u najkraćem glasi: dve apsolutne pobede, devet podijuma u apsolutnoj konkurenciji i 14 osvojenih trka u kategoriji privatnika.

Takođe, ekipi iz Alzasa poveren je kompletan MAC3 nastup za Sitroen, pa će trio “dvostrukog ševrona” za timski sprint prvi put biti sastavljen samo od privatnika.

Osim što se trke voze noću, takmičarski vikend u Kataru ima sasvim specifičan raspored: treninzi se održavaju u četvrtak, a kvalifikacije, uvodna i glavna trka u petak, kada će na WTCC sezonu 2016. biti stavljena tačka.