Serbiaring na Hungaroringu: Poplave i suvo, naizmenično

Na autodrom kraj Budimpešte stigli smo u relativno kasnim popodnevnim satima, kada su sve vozačke WTCC aktivnosti za petak bile odavno završene. Gusti sivi oblaci nadvijeni nad Mođorodom najavljivali su skori potop, a kada se nebo konačno otvorilo, postalo je jasno da bismo ove godine mogli videti prizore kakve pamtimo iz 2011. Ukratko – ako tako bude lilo i u nedelju, biće prekida trka, crvenih zastava, spektakularnih pirueta i karambola…

U neobično mirnom padoku, pod šatorom Kampos rejsinga pronašli smo Dušana Borkovića. Njegov krug na današnjem polučasovnom testu bio je 1:54,995 – to je petnaesto vreme. Ono ne bi trebalo da bude naročito reprezentativno, jer je srpski trkač izvezao test sesiju sa novim kočnim diskovima i pločicama i trebalo mu je vremena da ih razradi. Borković misli da na Hungaroringu bez problema može da pređe krug ispod 1:51.

Veliku razliku čine i gume – Ducina je procena da novi “jokohama” pneumatici u Mađarskoj donose 2 sekunde po krugu, a on je u petak vozio na starim.

Svejedno, utisak je srpskog asa da će mu biti popriličan podvig ako na kvalifikacijama uđe u prvih 10. Dušan je na Hungaroringu prvi put, kaže da je staza “i laka i teška”. Laka je jer nema izazovnih brzih krivina, a teška jer se brojni spori zavoji nadovezuju jedan na drugi i u njima auto puno podupravlja.

“Na ovoj stazi je veoma lako preterati. Ti u drugom sektoru samo vozi preko ivičnjaka” savetuje mu domaći superstar Norbert Mihelis uoči brifinga vozača.

AUTO - WTCC HUNGARORING 2014

Inače, celim putem kroz Mađarsku, pa i na Hungaroringu, kiša ili ne pada uopšte, ili lije kao iz kabla i vreme deluje potpuno nepredvidljivo. Padavine se, doznajemo, očekuju u subotu, a u nedelju ne bi trebalo da ih bude.

“Baš to je problem,” govori nam Borković. “Neće valjati ako na kvalifikacijama pada, a ja ne poznajem stazu, pa onda u nedelju budem morao da se trkam po suvom.”

Rob Haf izjavio je da odmah pristaje na potop, a kada smo primetili da se onda ne bi ni vozilo, Englez je kao iz topa i uz širok osmeh dodao: “Baš zato!” Treba li to da shvatimo kao nepoverenje u mogućnosti “grante” na mađarskoj WTCC rundi? “Ovo će biti najpoželjnije vozilo ovog vikenda,” kaže nam as Lade, pokazujući na džinovski “nju holand” traktor izložen u padoku.

“Honde” su zabeležile tri najbolja vremena na testu u petak i čak četiri “sivika” našla su se u prvih pet. “Sitroeni” su na mestima 6, 8 i 9. Borković ima objašnjenje: “Mislim da Sitroen ne prikazuje sve što može. U prvim trkama kao da su i sami malo preterali i sada će namerno sniziti snagu motora, kako bi primorali “honde” da u sledećem obračunu kompenzacionih težina dobiju dodatne kilograme.”

Mihelis je saglasan: “Sitroeni će voziti tako da imaju minimalnu prednost, a ako ih mi u “hondama” budemo stigli, samo će “otvoriti gas.”

AUTO - WTCC HUNGARORING 2014

Tom Čilton bio je danas prvi pratilac Honde i najbrži vozač “RML kruza”, ali je
priznao da je vozio “na nož” i da je u brzom krugu puno grešio. Čiltonov timski kolega Tom Koronel otkrio je kako je opravka njegovog “kruza” koštala 200.000 evra i da je samo na putovanje olupine od Marakeša, preko Pol Rikara, do Velingbroa i Padove potrošeno šest dana. Gubitak vremena na stranu, ali kad se setimo na šta je Holanđaninov auto ličio posle starta trke 2 u Marakešu, skoro da čudi sto trošak nije ispao i veći…