Simoni De Silvestro potrebna superlicenca po posebnom postupku da bi se trkala u Australiji

Uprkos godinama provedenim u Indikaru i Formuli E, te nekadašnjoj ulozi “pridruženog” F1 vozača Zaubera, Simona de Silvestro ne ispunjava kriterijume za automatsko sticanje superlicence koju izdaje Konfederacija australijskog auto-sporta (CAMS), a koja joj je neophodna da bi se trkala u šampionatu Superautomobila.

Sistem superlicenci uveden je za dolazeću 2017. sezonu i počiva na sledećim kriterijumima: godine starosti (preko 17), posedovanje FIA međunarodne C trkačke licence i postignuti rezultati u Superautomobilima (ili odgovarajući FIA GT status).

Poslednja stavka podrazumeva da je vozač koji aplicira za licencu učestvovao na najmanje tri runde šampionata Superautomobila tokom poslednjih pet godina, ili da u FIA kategorizaciji ima “zlatni” status, ili da je u proteklih pet godina skupio najmanje 13 poena za superlicencu po FIA ili CAMS kategorizaciji.

De Silvestrova, jasno, ima problem s poslednjim, trećim zahtevom, jer je u Superautomobilima imala samo dva starta na Bathurstu 1000, konačni sezonski plasmani u Indikaru i Formuli E nisu joj doneli poene za FIA superlicencu (za CAMS se i ne računaju), a budući da se nije trkala u GT kategoriji, u njoj ne poseduje nikakav status.

Stoga je švajcarska pilotesa morala da se obrati Konfederaciji australijskog auto-sporta i zatraži da u njenom slučaju bude napravljen izuzetak od navedenih kriterijuma.

Očekuje se da će CAMS Simoni izaći u susret na osnovu njene dosadašnje trkačke biografije. Prostor za izuzetke u sistemu izdavanja superlicenci i ostavljen je zbog slučaja kakav je njen.

Suprotan ishod praktično je nezamisliv. U australijsku kampanju “Gvozdene device”, predviđenu da traje najmanje tri pune godine, već je uložen veliki novac. Obezbeđeni su moćni sponzori, iza projekta je stao Nisan, predstavljena je “altima” u odgovarajućim takmičarskim bojama, a prisustvo žene u Superautomobilima predstavlja veliki interes organizatora serije, koji želi da prvenstvo učini privlačnijim lepšem polu. Da i ne pominjemo da se 28-godišnja devojka odavno sprema za prvi predsezonski test u Sidneju, kao i za početak takmičarske godine u Adelejdu.