Sitroenu maksimalnih 10 MAC3 poena

Sitroen je u timskom sprintu na Hungaroringu osvojio novih 10 bodova, Honda je bila druga i pripada joj osam, dok je Lada završila treća i poslednja, uknjiživši šest poena.

Ladina trojka startovala je prva, u formaciji Tarkvini – Valente – Katsburg, uz nešto što je delovalo kao prerani start francuskog vozača, ali je zasad nesankcionisano.

Sitroen je ovog puta odigrao drugačije nego u Francuskoj i Slovačkoj i formaciju je povukao Lopes ispred Benanija i Milera. I njihov nastup bio je pod istragom, ali su u svakom slučaju završili 1,490 sekundi ispred Lade.

MAC 3 LADA TEAM during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race of Paul Ricard, Le Castellet, France from April 1 to 3 - Photo Vincent Curutchet / DPPI.

Honda je takođe promešala karte za MAC3: Mihelis je vodio Monteira i Hafa, s tim što dva kruga japanskog proizvođača nisu pod znakom pitanja. Na distancu od 2 kruga, trio pilota “sivika” bio je samo 0,174 sekunde sporiji od Sitroena. To po tempu i uz postojeći balast uopšte nije loše, ali je Honda danas svejedno poražena.

MAC3 rezultati znače da je Sitroen na Hungaroringu već u subotu preuzeo vođstvo u poretku konstruktora.

Šef Sitroen rejsinga Iv Maton kasnije je objasnio da se opisani poredak formirao neočekivano, samo zato što je Benani startovao bolje od Milera. Francuski proizvođač sedam dana pre svake runde bira vozača za MAC3 start, u Maroku će sigurno nastupiti Benani, a posle toga je otvoreno pitanje ko će praviti društvo tandemu fabričkih pilota. “U MAC3 se mučimo malo više nego što smo očekivali, on je mnogo teži za strategiju i sigurno je da još nismo izveli savršen MAC3 nastup”, kazao je Maton.