Tarkvini: Trka na Nordšlajfe ne vozi se na maksimumu

Kako je Serbiaring već pisao, Tarkviniju, Monteiru i Hondi izjalovila se namera da ovog vikenda zabeleže i drugi takmičarski nastup na trci VLN serije na Nirburgrinu-Nordšlajfe, a prvi za volanom „sivika WTCC“ TC1 specifikacija.

Iako je četvoročasovna trka VLN serije otkazana, odlazak na „Zeleni pakao“ pomogao je J.A.S. motorsportu i njegovim vozačima da u test automobilu pređu još jedan korak u sklopu priprema za nemačku WTCC rundu 2015.

vln-2014-09-13-013„Bilo je veoma korisno što smo došli,“ tvrdi Alesandro Marijani, prvi čovek J.A.S. motorsporta. „Ova staza predstavlja jedinstven izazov kada je u pitanju set-ap. Bilo je i tek će biti mnogo posla da se pronađe kompromis koji funkcioniše.“

Čak i tako iskusni vozači kakvi su Tarkvini i Monteiro govorili su o stazi Nordšlajfe s puno poštovanja.

„Izvezao sam ukupno 21 krug,“ kazao je Gabrijele „i mogu da kažem da poznajem 65-70% staze. Nirburgring je stvarno veoma izazovan, jako brz i uslovi se menjaju od krivine do krivine, zbog vremenskih prilika, razlika u površini asfalta, neravnina… Ovde morate potpuno da promenite mentalni pristup. U tipičnoj WTCC trci vozite na limitu od starta do cilja, dok se na Nirburgringu ne možete trkati na maksimumu, već sebi morate ostaviti prostor da se iščupate iz malih grešaka i nepredviđenih situacija.“

Monteiro je iz prve ruke iskusio takvu situaciju, kada je tokom kvalifikacija udario u ogradu u sekciji Flugplac.

vln-2014-09-13-007„Bio sam iza sporijeg automobila i njegov vozač zakočio je ranije, i to tačno na vrhu jedne izbočine. Izbegao sam ga, ali sam izgubio kontrolu nad „sivikom“ – tipična Nordšlajfe situacija,“ objasnio je Portugalac.

„Mi u WTCC-u dogodine nećemo imati problema sa sporijim automobilima i gužvom na stazi, ali koncentracija ovde ne sme da opadne ni za tren. Staza mi se mnogo dopada, osećate kako adrenalin nadire, fantastično je! Trkati se na Nirburgringu, to je za mene san koji se ostvario,“ oduševljen je Tijago.