Engstler pobedom na kišnom Bahreinu postao šampion TCR Bliski Istok, druga trka otkazana

Sedamnaestogodišnji Luka Engstler novi je prvak TCR šampionata Bliskog Istoka.

Bavarski tinejdžer je za volanom “VW golfa” dominantno osvojio prvu trku na Oaza varijanti Međunarodnog autodroma Bahrein, voženu po jakoj kiši.

On je postigao treću pobedu u sezoni i jedan sprint pre kraja stigao do nedostižne prednosti od 27 poena nad prvim pratiocem u generalnom.

Luka ne samo što je slavio izvezavši sve krugove u vođstvu (23 umesto planirana 24, jer su vožena dva formacijska), već je, naravno, vlasnik i najbržeg kruga trke u vremenu 1:15.651.

Engstler je silovito krenuo s pol-pozicije i odmah se odjavio konkurentima. Pozicije na startu izgubili su Kaj Jordan i Florijan Toma, koji su sa drugog i trećeg pali na mesta 6 i 5.

To su iskoristili Italijani Lorenco Velja i Đakomo Altoe, dospevši do pozicija 2 i 3. Svejedno, Engstler je već posle 2 kruga, Velji bežao 1.4, a Altoeu 4 sekunde.

Iz kruga u krug Nemac je vozio sve brže i istovremeno je svaki od njegovih krugova postajao je sledeći apsolutno najbrži. Njegov tempo je u prvoj četvrtini trke u proseku bio preko sekunde bolji od bilo čega što su rivali mogli da prikažu.

Lukin timski kolega, Švajcarac Toma, izveo je dobru povratničku vožnju. Savladao je Đordija Oriolu, Altoea, a zatim i Velju, probio se na drugo mesto, koje mu je ostalo konačni plasman.

Odluka o tome ko će izaći na treći stepenik pobedničkog postolja donesena je u 16. krugu. Tada je Velja izgubio dve pozicije, pa je treće mesto pripalo Altoeu, a četvrto Orioli, vozačima “audija RS 3 LMS” s DSG menjačima. Altoe se nadao kišnom vremenu i ta želja mu je ispunjena, ali mu je za ostanak u igri za titulu bilo potrebno da završi drugi, u čemu nije uspeo.

U završnoj trećini sprinta u Bahreinu, Engstler je počeo ozbiljnije da popušta u tempu, krugovi su mu iz zone od 1:16 prešli u preko 1:18, a do kraja trke i preko 1:20. Tako se krunila njegova prednost veća od 10 sekundi, ali to svejedno nije značilo da je iko imao šanse da ga realno ugrozi i pokuša da ga obiđe.

Toma je doduše prilazio sve bliže: do cilja je svoj zaostatak spustio na 5,9 sekundi i to je bilo sve što je drugi vozač Likvi moli tima uspeo da učini u pogledu zaostatka za pobednikom i novim šampionom regionalne serije. A tim iz Vigenzbaha je sprint u Bahreinu završio u velikom stilu, dvostrukim trijumfom, koji mu je doneo i ekipni naslov.

Iza petoplasiranog Velje, na cilj su stigli prilično inferiorni Jordan, Naser Al Alavi i Martin Riba, dok poslednji, deveti učesnik trke Raed Himo nije klasifikovan, jer je podigao belu zastavu u 12. krugu.

Poslednja trka bliskoistočnog TCR prvenstva trebalo je da startuje u 19 sati (CET), ali je zbog pljuska otkazana. Kombinacija nepogode i veštačkog osvetljenja proglašena je preopasnom za takmičenje, pa su svi piloti, osim bahreinskog dvojca Al Alavi – Himo glasali da se ne vozi, a šampionat je ionako rešen.