TCR, trka 2: Žene pobedio, prvi podijum honde

Druga TCR trka u Maleziji završena je trijumfom Đordija Ženea, koji je za volanom „seat leona“ vodio od starta do karirane zastave i prošao kroz cilj sa 0,752 sekunde prednosti u odnosu na timskog kolegu Pepea Oriolu. Na treći stepenik podijuma popeo se „hondin“ as Đani Morbideli, posle kontroverznog manevra na poslednjoj krivini.

Princip inverznog starta doveo je Đordija Ženea na pol poziciju za nedeljnu trku TCR Internacionalne serije na Sepangu. Sa drugog mesta kretao je Ferenc Fica, dok su u drugom redu bile Ženeove timske kolege Pepe Oriola i Sergej Afanasjev, koji su subotnji nastup završili na podijumu.

Posle dva reda koje su popunili „seati“, treći startni red kompletno je pripao vozačima Vestkoustovih „sivika“: Đani Morbideli je startovao peti, a Rene Minih šesti. Spisak prve desetorice zaključili su Franc Engstler, jučerašnji pobednik Stefano Komini, Andrea Beliki i Kevin Glison, osvajač prve pol pozicije u istoriji TCR serije.

ce47f218f095b3234217dcd7cc973b84
Na startnoj poziciji 14. konačno se pojavila „opel astra“ Igora Skuza. Kampos rejsing je nabavio novi hladnjak i, posle cele noći provedene u ugradnji i izmeni pratećih pozicija, španski tim je smatrao da je rešio problem pregrevanja motora. Druga „astra“, automobil Đordija Oriole, nije izašla na start, jer je za ekvivalentnu intervenciju bilo prekasno – agregat je zbog pregrevanja navodno već upropašten.

Od vodećih vozača najgore je startovao Afanasjev i to ga je učinilo žrtvom karambola na krivini 4. Metež je izazvao preambiciozni Nikjer – Danac je lomom oslanjanja prednjeg levog točka i posledičnim odustajanjem platio visoku cenu za banzai manevar, ali je iz trke eliminisao i Afanasjeva. U incidentu se okrenuo Gračov, kome je ipak uspelo da produži nastup, dok je Lorenco Velja takođe bio kolateralna šteta, ali je posle kraće posete boksu i on mogao da nastavi, mada s krugom zaostatka.

Vodeću petorku činila su tri „seata“ i dve „honde“, u rasporedu: Žene, Fica, Oriola, Morbideli, Minih. Grupa je bila prilično kompaktna, bekstvo nikom nije pošlo za rukom, a svi su, od Fice do Morbidelija, bili napadački raspoloženi.

ficzaTuring trkanje opravdalo je reputaciju kontakt sporta u 4. krugu. Dodirnuli su se Oriola i Fica, Španac je prestigao Mađara, a priliku za prolaz iskoristio je i Morbideli. Od tog trenutka, dvostruko vođstvo držali su španski piloti Kraft-Bambu tima, Žene i Oriola.

Oba „preživela“ vozača Targeta, Beliki i Komini, pretekli su Miniha i nanišanili su Ficu. Trkač Zenge motorsporta nije izdržao pritisak, pa su se Italijan i Švajcarac skoro zajedničkim radom popeli na pozicije 4 i 5.

Morbideli je tokom većeg dela trke impresivno držao korak sa vodećim „seatima“. Drugoplasirani Oriola je pokušavao svašta, ali se Žene uspešno odupirao, mada na momente uopšte nije delovao sigurno. I Morbideli je u nekoliko navrata ugrožavao Oriolu, ali su mu se Beliki i Komini približili, pa je Italijan povremeno morao da razmišlja i o defanzivi.

Na otprilike dve trećine distance, Skuz je otišao u boks i parkirao auto. Izgleda da uzrok odustajanja ovog puta nije bio vezan za rashladni sistem.

eacd5f748b4e906a4290beb4384e019cVodeća petorka održala se u zbijenom rasporedu, ali izmena u poretku nije bilo sve do finalnog kruga, kada je Beliki obišao Morbidelija. Đani je uzvratio na poslednjoj krivini: u kontranapadu je uz dva kontakta izgurao na travu vozača Target tima i pretekao ga. Tako je otvoren prolaz i i Kominiju, a Beliki je pao na 5. mesto. Pitanje je šta će o ovom manevru reći sudije.

Posle deset krugova na vrelom Sepangu, kraj karirane zastave prvi je prošao Žene, koga je pratio Oriola, pa su piloti „seata“ i Kraft-Bambua zabeležili dvostruki trijumf. Do prvog TCR podijuma došli su „honda“ i švedski Vestkoust rejsing, naravno ukoliko Morbidelijev rezultat ostane na snazi.

Pored njih, poene su osvojili i četvrtoplasirani Komini, a za njim Beliki, Minih, Glison, Gračov, Ju i Fica.

Sledeća runda TCR serije vozi se za dve nedelje na Međunarodnom autodromu Šangaj.