Titula je sve bliža: Meklohlin osvojio subotnju trku Bend supersprinta

Trijumfom na prvoj od tri trke repriznog Bend supersprinta, Skot Meklohlin načinio je još jedan korak ka trećem uzastopnom vozačkom naslovu u Australijskom šampionatu superautomobila.

Aktuelni trkački vikend održava se na istom mestu kao i onaj pre sedam dana, na Bend motorsport parku, ali na njegovoj za šest krivina i jednu milju kraćoj, Zapadnoj konfiguraciji.

As DJR tima Penske subotu je otvorio kvalifkacijama u kojima je bio najbrži u sva tri segmenta, uključujući i onaj najvažniji, Top 15 baraž (australijski ekvivalent za superpol). To mu je donelo 74. pol-poziciju u karijeri.

Sedam i po stotinki sporiji bio je Kam Voters u sestrinskom Tikford “mustangu”, treću poziciju zauzeo je Šejn van Gisbergen u Red bul “holdenu”, četvrti i peti bili su Tikfordovi puleni Džek le Brok i Džejms Kortni.

Jedini stvarni Meklohlinov takmac, Džejmi Vinkap, imao je tek 14. vreme i žalio se da u Superpolu nije uspeo da gume svog “holdena” dovede na radnu temperaturu.

Greška u radu semafora izazvala je ponavljanje formacijskog kruga trke, posledično skraćena sa 32 kruga na 31.

To Meklohlina nije dekoncentrisalo i po gašenju crvenih svetala odmah je preuzeo kontrolu nad zbivanjima, a sledili su ga Le Brok i Van Gisbergen. Šampion serije u boks je otišao u osmom krugu i s liderske pozicije, a tamo su mu montirane dve nove zadnje Danlop gume. Na pistu se vratio kao sedamnaesti, ali ključno, ispred Džeka le Broka, koji je dva kruga ranijom zamenom guma pokušao da stekne prednost.

Van Gisbergen je odabrao drugačiji pristup i prvu fazu sprinta razvukao je na 15 krugova.

Kada su svi izveli obavezne pitstopove, Meklohlin je vodio ispred Van Gisbergena, koji je za finiš imao svežije zadnje gume. Razmak od tri sekunde između njih spao je na 5 desetih, ali je to bilo sve. Iako je vodećem “napunio retrovizore”, prolaza za Red bul “komodor” nije bilo.

Meklohlin je prvi stigao na cilj, zabeleživši 12. ovogodišnji, a ukupno 55. trijumf u Superautomobilima. Van Gisbergen je kasnio 647 hiljaditih, a na treći stepenik podijuma popeo se Voters, 6,4 sekunde iza prvoplasiranog “forda”.

Pobednik subote imao je plan kako da Van Gisbergena zadrži za sobom: “Šejn mi se opasno približavao, ali sam pokušavao da ostavim ponešto u rezervi za njegove napade, tako da sam mogao da mu pariram. Taj plan mi je upalio. Kad bi mi se zaista približio, gume bi mu se usijale i ostajao bi bez prianjanja u turbulentnom vazduhu, što mu je puno otežalo život.”

S druge strane, Van Gisbergen je ocenio da tokom pitstopa nije trebalo da zameni dve zadnje, već dve leve gume: “Ostao sam malo duže na stazi i ubio sam zadnje gume. Ulovio sam Skotija, ali je on jednostavno bio predobar. Možda bih imao jače prianjanje napred da smo menjali bočne gume. Ali, problem je pravila aerodinamika, a on je savršeno pozicionirao automobil tako da nisam mogao ni da mu se približim dovoljno da bih pokušao napad.”

Inače, i ovog vikenda takmičari imaju pet kompleta mekih Danlop slikova za sve kvalifikacije i trke, ali njihova degradacija nije velika. Svi su menjali samo po dve gume jer se ispostavilo da se ne isplati gubiti dodatne 3 ili 4 sekunde na zamenu još dva pneumatika.

Le Brok je trku završio četvrti, izgubivši duel s Votersom u 16. krugu. Erebusov Anton de Paskvale dovezao je “holden” do petog mesta, a top 10 plasmane zabeležili su i bivši šampioni Kortni u Tikford “mustangu” i Mark Vinterbotom u “holden komodoru”.

Meklohlinov kolega Fabijan Kultard nije se proslavio posle prošlonedeljne pobede na Bendu. U superpolu je bio petnaesti i poslednji, blokirao je kočnice dolazeći na zamenu guma i zaustavio se iza označenog mesta. Međutim, on je na cilju bio deveti i odoleo je pritisku Džejmija Vinkapa, čije su gume bile 12 krugova svežije. Time je sedmostrukom šampionu “ukrao” još 4 boda i za toliko ga dodatno udaljio od Meklohlina.

Vinkap je startovao solidno, ali je previše vremena izgubio zaglavljen iza “holdena” Čaza Mosterta.

Meklohlin sada ima 263 boda više od Vinkapa. Ako vikend kojim slučajem završi sa prednošću od 300 poena, osvojiće i treći vezani naslov, jednu rundu pre finala šampionata, magične trke Bathurst 1000.

U generalnom poretku slede Kam Voters, Van Gisbergen i Čaz Mostert, na subotnjoj trci tek jedanaesti.

Vozače Superautomobila u nedelju na Bend motorsport parku očekuju još dve ture kvalifikacija i dve trke.