Tojota Argentina i Super TC2000 planiraju: “Korola” napada Nirburgring 24H

foto Andres Bergara

Argentinski ogranak Tojota Gazu rejsinga i organizator najnaprednijeg turing šampionata te zemlje, Super TC2000, planiraju učešće na ovogodišnjem izdanju 24 časa Nirburgringa.

Tojotin argentinski tim izvezao je briljantnu sezonu 2020. i osvojio dva od četiri glavna lokalna turing šampionata: Super TC2000 i Top rejs. Novi izazov je projekat koji bi poslao “korolu” na “Zeleni pakao” i već je nazvan “Argentinska misija”.

Dolazeći maraton u Ajfelima treba da se održi od 3. do 6. juna, a posadu “tojote” Super TC2000 specifikacije vozio bi kvartet koji i inače brani njene boje u tom šampionatu. Čine ga Matijas Rosi, Rubens Barikelo, Hulian Santero i Franko Vivijan.

U Tojoti Argentina žele da baš njihov auto bude predstavnik cele kategorije na Nirburgringu i pripreme u tom cilju već su započele. Glavna prepreka je vreme. Pokušaj je planiran za ovu godinu, ali ako ceo projekat ne može da se blagovremeno organizuje, biće odložen za 2022.

Međutim, cilj Tojote Gazu Argentina i Super TC2000 serije ostaje čvrsto zacrtan: da se auto ove specifikacije ubaci u vatru na legendarnoj stazi.

Postoje i preduslovi. Da bi učestvovao u maratonu na “Zelenom paklu”, vozač prvo mora da pređe određeni broj kilometara neophodan da bi mogao da pristupi kvalifikacijama. To podrazumeva obuku koja donosi “Nordšlajfe licencu” i dve izvezene trke Nirburgring endurans serije (bivša VLN) na najtežoj namenski konstruisanoj pisti na svetu (važe se i 24h kvalifikacione trke od 6 sati). Opisano nije lako postići jer svi akteri argentinskog poduhvata već imaju pune kalendare.

S druge strane, “korola” mora da dobije homologaciju kako bi se uklopila u tehnički pravilnik neke od klasa zastupljenih na trci u Ajfelima. Na Nirburgringu 24H ima skoro 25 različitih klasa u kojima svoje mesto svake godine nađe i više od 160 takmičarskih automobila (rekordnih 224 zabeleženo je 2007. godine). U smislu broja učesnika, 2020. je zbog pandemije bila negativni izuzetak i startovalo je manje od sto posada.

Kao vozilo s 2-litarskim turboprehranjivanim motorom, “korola” Super TC2000 specifikacije mogla bi da se nađe u klasi SP3T, i tu bi se borila za status najuspešnijeg turing modela na 24-časovnoj trci. Takođe, mogla bi biti svrstana u SP-X klasu, rezervisanu za eksperimentalna vozila bez prava da se bori za pobedu.

Prošle godine je najbolji turing auto na Nirburgringu bila “honda sivik tajp R TCR” s posadom Dominik Fugel – Markus Estrajh – Tijago Monteiro – Esteban Gerijeri. Ona je trijumfovala u klasi i stigla na cilj kao apsolutno dvadeseta od ukupno 97 učesnika.

Ako argentinski projekat dobije vetar u leđa, tamošnji ogranak Tojota Gazu rejsinga ponovo će poslati šampionsku Super TC2000 “korolu” u evropsku bazu Tojotinih trkačkih akivnosti u Kelnu. Tamo je ovaj model već bio 2018. i tamo je razvijana njegova aerodinamika.

Super TC2000 u ovom poduhvatu doprinosi kontaktima sa strateškim partnerima, od sponzora do liferanata. Prva na spisku je Oreka, koja izrađuje standardizovane motore za sve automobile u prestižnom argentinskom šampionatu, a za trku na Nirburgringu biće potrebna najmanje tri agregata. Još jedan sagovornik je Pireli, isporučilac pneumatika za tehnički najsofisticiraniju seriju i u Argentini i u celoj Južnoj Americi.