Toma: Engstlerovi “golfovi” su u Dubaiju bili neverovatni

Ubedljivim trijumfom na drugom sprintu TCR Bliski Istok u Dubaiju, Švajcarac Florijan Toma upisao je drugu pobedu u svojoj TCR karijeri – prvu je izborio u matičnom takmičenju TCR Nemačka na Ošerslebenu 2017.

Tomin opis trke u kojoj je dominirao s 11 sekundi prednosti na cilju zvuči lakonski, a ključ je bio rani skok s pete startne na prvu poziciju u koloni: “Moram da kažem da je na početku bilo prilično lako, jer sam na startu uspeo da preteknem mnogo automobila i vrlo rano sam dospeo u vođstvo. Posle toga sam do kraja vozio normalno.”

Likvi moli tim Engstler i njegovi “golfovi” osvojili su obe trke u Dubaiju. Stariji, 22-godišnji vozač postave iz Vigenzbaha nije propustio da to pohvali: “Zaista moram da odam priznanje ekipi koja je izvela neverovatne stvari. Meni i Luki Engstleru pripremili su automobile koji su bili brži od ostalih i nisu nam zadavali probleme u trkama. Sada mi je cilj da ovaj šampionat završim kao jedan od tri najbolja.”

Florijan Toma je trenutno četvrti na tabeli bliskoistočnog TCR prvenstva, 15 poena iza Homole.

Drugo mesto u drugom Dubai sprintu učvrstilo je Mata Homolu na poziciji 3 u generalnom poretku serije. Po svoj prilici, Slovak će u Bahreinu ipak morati da čeka malere dvojice najbolje rangiranih, Engstlera i Altoea, da bi se umešao u borbu za bliskoistočni naslov, a svakako će morati da pazi i na dešavanja za sobom.

“Dao sam sve od sebe kako bih napredovao nekoliko pozicija na početku trke, ali je Đovani Altoe stvarno vozio brzo”, kazao je Mato posle drugog ovogodišnjeg izlaska na podijum u TCR Bliski Istok. “Nije bilo moguće da ga obiđem na pravcu, a kod mene su počeku da se javljaju problemi s rashlađivanjem motora. Nekoliko puta sam pokušao da ga prestignem i uvek sam se trudio da izbegnem kontakt. Zatim je Velja pretekao mene, ali sam posle svih udaraca u poslednjem krugu ja, na sreću, rangiran kao drugi.

Homola u regionalnoj seriji vozi DSG “golf” za italijanski Pit lejn kompeticioni, ekipu kojoj je na zabavan način iskazao poštovanje: “Zahvaljujem mom timu, pogotovu mom mehaničaru Serđu, on sjajno radi. Ne možemo da komuniciramo jer on govori samo italijanski, ali je dobar tip i drag mi je.”

“Naporna trka”, ocenio je trećeplasirani Luka Engstler, po osvajanju vrednih bodova koji mu dali solidno vođstvo od 14 poena u generalnom. “U prvim krugovima vozio sam vrlo agresivno, boreći se s Veljom. Onda sam sebi kazao da je bolje da pokušam da ga sledim, jer bi on mogao da mi otvori put, i to je uspelo.”

“Auto je bio dobar, ali naravno ne tako dobar kao u prvoj trci, jer je sve potpuno drugačije kada morate da se borite za pozicije. Na primer, kada sam pratio automobile konkurenata, temperatura rashladne tečnosti popela se na preko 100° stepen Celzijusa. Konačno, treće mesto je sjajan rezultat u borbi za naslov prvaka”, ocenio je lider prvenstva.

Borba za bliskoistočnu titulu dobiće rasplet na Međunarodnom autodromu Bahrein 23. i 24. februara.