Trkačke „veste“ u Kataru, putničke u prodajnim salonima

Na završetku 2015, debitantske WTCC sezone modela „lada vesta“, fabrički tim ruskog proizvođača pokušaće da postigne rezultat koji bi celu godinu učinio još vrednijom pamćenja.

Ovogodišnji TC1 izazivač Lade relativno brzo se pokazao kao konkurentan i kadar za top 5 kvalifikacione i trkačke plasmane. Vrhunac sezone sigurno su podijumi Roba Hafa u Moskvi i na Motegiju, ali je postojanost u osvajanju bodova, još jednom prikazana na tajlandskom Buriramu dovela do osmog mesta u generalnom, koje zauzima uoči finala na Losailu.

Englez je izvesno u punom naponu trkačke snage, pošto je pre samo pet dana, kao gost u TCR Internacionalnoj seriji, zabeležio i svoj osmi trijumf na stazi Makau Guja. „WTCC sezona 2015. bila je neverovatno pozitivna i napredak Lada sport Rosnjeft tima veliko je ohrabrenje za budućnost“, ocenio je turing as iz Kembridža. „Svetskom šampionatu bila je potrebna uzbudljiva zamena za Makau i srećni smo što smo dobili ne jednu, već dve sjajne nove lokacije, Katar i Tajland.“

22639103705_28c77bf879_oHaf je veoma zadovoljan što je WTCC stigao u Katar, a za to ima i privatne razloge: „Već je odavno trebalo da se nađemo na Bliskom Istoku, za mene je to dodatna pogodnost jer mi porodica živi u toj oblasti i očekujem veliku „Haf-armiju“ na finalu sezone. Takođe, trka 2 na Losailu biće moj 250. WTCC start!“ (precizna statistika kaže 249. – prim. aut.)

WTCC runda na Losailu ući će u istoriju kao zvanično prva noćna u istoriji šampionata i ta tema intrigira i Nikija Katsburga: „Volim da se trkam noću, to donosi dodatnu dimenziju i definitivno otežava situaciju. Ali, mislim da će u Kataru biti toliko svetla da neće biti razlike u odnosu na vožnju po danu. Senke koje stvaraju reflektori u početku mogu da stvore probleme, ali verujem da ću se brzo adaptirati.“

22613095676_7c92e1d618_o„Veoma sam zadovoljan svojom prvom parcijalnom WTCC sezonom, mada je bilo i razočaravajućih trenutaka. Pre svega, zadovoljstvo je bilo raditi sa Lada sport timom i upoznati ovaj šampionat. Okruženje je prijatno, a takmičenje u Svetskom turing prvenstvu mnogo je unapredilo moje vozačke veštine. Zadovoljan sam brzinom koju sam prikazao najpre u kvalifikacijama, kao i u pojedinim trkama, ali su moji startovi bili razočaravajući“, priznao je samokritični i iskreni Holanđanin.

Kao dugogodišnji vozač sportskih automobila i trka izdržljivosti, i Nikola Lapjer ima obilje iskustva u noćnoj vožnji: „Volim noćne trke, jer je atmosfera izuzetna. Dopalo mi se svaki put kada sam se noću trkao na Le Manu. Video sam i snimke iz Katara, osvetljenje je toliko impresivno da izgleda skoro kao je dan.“

22492693820_97314bb312_o 22691804081_01d9587307_o„Losail će biti moja četvrta WTCC runda sa Lada sportom, želeo bih da vikend prođe bez nevolja, kako bih postigao reprezentativne rezultate. „Lada vesta“ postaje bolja iz trke u trku i ekipa je obavila sjajan posao poboljšavajući njen balans“, primetio je Francuz.

Trke 23. i 24. Svetskog turing šampionata 2015. skoro da koincidiraju sa datumom početka zvanične prodaje putničke „lade veste“ u Rusiji. Pedeset auto-salona dobilo je prve primerke automobila i oni su kupcima dostupni od 24. novembra. Evropskim tržištima „vesta“ će biti ponuđena u 2016. godini.