Valente: Kvalifikovani vozači su dobrodošli u TCR, ali ne i oni tri sekunde sporiji

Lukoil Kraft-Bambu rejsing odavno nije imao tako loše izdanje u TCR internacionalnoj seriji kao prethodnog vikenda u Belgiji.

Tim iz Hong Konga stigao je do mršavih poena: Pepe Oriola osvojio je deveto mesto u prvoj trci, Džejms Neš osmo u drugoj, dok je Igo valente ostao praznih šaka tokom čitavog vikenda.

Neš je u prvom sprintu startovao šesnaesti, a završio jedanaesti; poslednji bod izmakao mu je u poslednjem krugu. Valente se istom prilikom probio sa 23. startne do 15. pozicije na cilju.

Druga trka je Orioli mogla da donese više, jer je posle inverzije rasporeda startovao drugi. Međutim, bio je žrtva udesa sa Tomom Koronelom, posle kojeg se održao svega četiri kruga.

Valentea je takođe na startu upropastio TCR novajlija Jens Meler, još pri skretanju za prvu ukosnicu. Zato je Neš ostao jedini branilac časti ekipe, i njegov trud je nagrađen sa 4 poena, do kojih mu se put otvorio kad je iz trke ispao Ferenc Fica, a Atila Taši pogrešio na krivini Puon.

“Prva trka je bila zabavna, jer kad startujete sa 24. pozicije ne možete da očekujete mnogo, ali makar sam se zabavio na stazi. S našim tempom nismo mogli da se borimo sa momcima na vrhu, ali to vam je suđeno kad vas snađu tehnički problemi u kvalifikacijama”, rekao je Valente.

“Drugu trku sam odlično startovao, napredovao sam pet pozicija do prve krivine i onda sam dobio udarac. Duboko sam uveren da smo mogli da osvojimo bod ili da mu bar budemo blizu. Šteta što se ovakve stvari dešavaju, kvalifikovani vozači su svakako dobrodošli u naš šampionat, ali kad ste celog vikenda tri sekunde sporiji i totalno omašite tačku kočenja, a zatim udarite vozače koji se cele sezone bore za poene, to zaista frustrira!”, zaključio je Francuz.

Neš je u svom osvrtu uzeo u obzir polaznu i kranju poziciju u Belgiji i u tome je pronašao utehu: “Zadovoljan sam u tom smislu što smo iz automobila izvukli sve što smo mogli i veoma sam srećan što smo posle ovako teškog vikenda osvojili neke poene. S obzirom na okolnosti, osmo mesto je prilično dobro, ali je šteta što smo tako loše otvorili vikend. Trkanje je bilo je zabavno, ali mi smo na pogrešnoj strani najboljih 10. Nešto mora da se promeni”.

“Moramo sve da analiziramo i da se vratimo jači u Monci, gde ćemo, nadam se, kompenzovati ovako loš vikend. Nismo moćni kao neki drugi automobili, performanse to pokazuju, ali jesmo dobar tim. Ni na jednoj sesiji nismo dominirali, a teško je osvajati poene na svakoj trci. Moramo da pronađemo sastojak koji nedostaje da bismo se vratili pobeđivanju”, kazao je prošlogodišnji vicešampion serije.

Oriola je imao najbolje šanse da popravi utisak ekipe u Belgiji, ali ga je u tome sprečio Koronel.

“Veoma sam razočaran vikendom posle malera u drugoj trci, jer sam stvarno mislio da to može da bude naša pobeda. Mislim da sam mogao da obiđem vodećeg i napravim razmak posle prvog kruga, ali me je nažalost Koronel udario veoma snažno i nisam mogao da nastavim. Moramo mnogo da se potrudimo u Monci i da se fokusiramo na osvajanje poena kako bismo se vratili u igru”, objasnio je Oriola.

Direktor Kraft-Bambu rejsinga Ričard Kolmen ocenio je da je vikend u Belgiji bio veoma težak za celu ekipu i požalio je što svoje pulene nije poslao u TCR Beneluks, kako su uradili Komtuju i Leopard rejsing.

“Mislim da smo platili cenu što pre dva vikenda nismo bili na Spa na prvoj rundi TCR Beneluks. Pravilnik o broju pneumatika za nove učesnike – a njih je bilo mnogo – nije nam išao naruku. Imali smo dobru priliku da osvojimo značajne poene i da budemo na podijumu, ali su dva naša automobila ostala van trke posle jedne krivine i tu je bio kraj. Zaista su nam bili potrebni ti poeni na ovako lošem vikendu, tako da smo svi razočarani, ali znam da će se i ekipa i vozači vratiti snažniji sledećeg vikenda u Monci”, rekao je Kolmen.

Oriola je sada šesti u poretku vozača sa 47 poena, a Valente i Neš su izjednačeni sa po 38 poena na osmoj i devetoj poziciji.

Ekipa posle Belgije ima samo pet dana da popravi oštećenja na automobilima, kako bi nastupila u Monci narednog vikenda.

3 Comments

 1. Sva tri bambusa su odlicni i iskusni WTCC vozaci. Znaci nesto ne valja u tehnici. Cak je i tim iskusan, i to bas bas. Golf je veoma povlascen, a sada i AUDI, komini je dobar ali nije toliko. Prema tome cini se da je SEAT u zapecku.

  P.S. Borkovicu, odmah potpisuj sa Mihelisom za 2018 i uplati depozit.

 2. Mislim da padobranci u svetskom tcr-u prave samo pometnju u šampionatu .Doduše nekim timovima ti isti služe kao izbacivači ozbilnim konkurentima za titulu u šampionatu.Onda ti dodatni kilogrami nema veze sa vezom , hoće li Verne i Komini dobiti za Moncu po 50 kg .Limitirajte snagu motora na istu težina za sve ista pa se trkajte .Ovde samo treba da objavi ko će biti prvak ove godine ….

 3. @GORAN…paradoks je sve, tačno je. Na primer:

  1. Ako je Borković na primer 11-ti, a ustvari je 6-ti ako se računaju celosezonci, sa svojih 30kg balasta ( BOP ni ne računam ), on ne osvaja niti jedan bod jer su mu bespravedno oduzeli povlašćeni Benelukšani.

  2. Ako je Borković dobio balast uspešnosti od 30kg, to je u odnosu na vozače koji su bili u Bahreinu i koji su se trkali. Pa čekajte, on je teži 30kg i od Beneluks domorodaca! Pa nema smisla da ima kaznu u odnosu na nekog “Lars Von Trira”, zašto je Lars povlašćen i čime je to zaslužio ?!

  3. Ako padobranci učestvuju onda ih TREBA OPTERETITI SA MIN 30KG, pa bato dođi i cepaj onda.

  I tako, ima tu još dosta. A sada kad upadnu jajare za TCR EVROPA u Austriji tek.

Comments are closed.