Valente: Verne mi je bio kao telohranitelj – rasterao je sve vozače oko mene i zadržao je Kolčaga

U Bahreinu su vozači Kraft-Bambu Lukoil “seata” prave rezultate postigli tek u drugoj trci, baš kao i na na otvaranju TCR Internacionalne serije u Gruziji.

Na bliskoistočnom takmičarskom vikendu krajnji ishod nije bila pobeda, već su Džejms Neš i Igo Valente morali da se zadovolje drugim i trećim stepenikom pobedničkog postolja.

Neš je u drugu trku ušao sa četvrtog mesta. Odmah se upustio u bitku sa Mađarima Ficom i Tašijem, potom i sa Verneom i Valenteom, pa mu je, do trenutka kad je izbio na drugu poziciju, vodeći Borković bežao već 2,8 sekundi. U takvoj situaciji, Englezu nije preostalo ništa drugo nego izvuče najbolji ishod koji je preostao, a to je status “prvog pobeđenog”.

“Start je uvek najvažnija faza, zato sam na početku bio prilično agresivan i našao sam se na drugom mestu, sa celom kolonom vozača za sobom”, ispričao je Neš. “Video sam Iga iza Vernea, a mnogo mi je draže da se borim sa Igom nego sa Žan-Karlom! Dušana nisam mogao da ulovim, pa sam se postarao da moje drugo mesto bude bezbedno.”

Uslovi za trkanje u Bahreinu ni danas nisu bili jednostavni, dodao je automobilista iz Milton Kinsa: “Svi smo grešili i presudno je bilo ko će napraviti najmanje grešaka. Temperature su bile zaista visoke i gume su se namučile. Isuviše je lako bilo pogrešno postaviti točkove i promašiti teme krivine. U poslednjih nekoliko krugova počeo sam da grešim, Igo me je sustizao, ali je na sreću grešio i on i to mi je stvorilo konačnu prednost.”

Valente je i drugu trku u Bahreinu okončao na podijumu. Posle drugog mesta u subotu, nedeljni nastup doneo mu je poziciju 3, kojom je Francuz veoma zadovoljan, utoliko više što je startovao srazmerno daleko od čela kolone.

“Najveći deo današnjeg posla obavio sam na startu, krenuo sam osmi i znao sam da će mi biti teže nego juče”, objasnio je bivši WTCC trkač, koji u TCR seriji vozi mnogo razumnije i posmatra i širu sliku šampionata. “Ovo mi je treći uzastopni podijum, a završio sam samo tri trke i svakako sam veoma srećan što sam ovog vikenda dva puta izlazio na pobedničko postolje.”

“Rekao sam da će biti važno da ovog vikenda osvojim puno bodova i presrećan sam svojim izdanjem. Mislio sam da ću na kraju uloviti Džejmsa, ali su se i meni gume previše istrošile. Drago mi je zbog njega, imao je težak vikend u Gruziji i dobro je što smo obojica stigli do podijuma. Nadam se da će biti još mnogo takvih situacija ove godine.”

Valente je analizu završio duhovitom opaskom na račun svog zemljaka u “golfu” Leopard rejsinga: “Trka je bila zabavna, mnogo preticanja i defanzive. Verne mi je bio kao telohranitelj. Izgurao je sve ljude ispred, a onda je zadržao Kolčaga. Jedva čekam Spa, stazu poznajem i zanima me da vidim kako će se auto ponašati tamo.”

Valente je sa 33 osvojena poena treći najuspešniji vozač bahreinskog TCR vikenda, pa će u Belgiji imati balast od 10 kilograma.

Posle lepe bodovne žetve na Bliskom Istoku, on zauzima šesto mesto u generalnom, sa ukupno 38 bodova, dok je njegov kolega Neš sakupio 34 poena i nalazi se dve pozicije iza.