Van Gisbergen dva puta pobedio u nedelju, počeo verbalni okršaj najvećih

Mark Horsburgh/Red Bull Content Pool

Bivši šampion Superautomobila Šejn van Gisbergen osvojio je obe nedeljne trke Taunsvil supersprinta, na kojima je njegov Red bul “holden komodor” konačno proradio.

Na otvaranju takmičarskog dana, šokantne pol-pozicije osvojili su piloti “holdena” Bred Džons rejsinga Nik Perkat za prvu i Tod Hejzelvud za drugu trku.

Iza Perkata su se u prvoj 10-minutnoj sesiji poređali Skot Meklohlin, Kam Voters, Šejn van Gisbergen i Džejmi Vinkap, dok su iza vlasnika pol-pozicije u drugoj sesiji završili Perkat, Čaz Mostert, Anton de Paskvale, Vinkap i Voters. Meklohlina je u drugim kvalifikacijama usporio konkurent i bio je tek deseti, a Van Gisbergen čak dvanaesti.

U prvom nedeljnom sprintu Van Gisbergen je startovao četvrti, ali je rapidno napredovao. Već u drugoj krivini prestigao Meklohlina, a u sedmom krugu i vlasnika pol-pozicije i dotle vodećeg Perkata. Posle toga, Novozelanđanin je bio nezaustavljiv i svom timu Tripl ejt rejs inženjering (komercijalno Red bul Holden) doneo je dvestoti trijumf u kategoriji.

“Kako je ovo dobar osećaj”, kazao je Van Gisbergen posle svog prvog slavlja u 2020. “U protekim nedeljama moj tim nikada nije odustao i danas smo sve (rivale) ostavili u prašini.”

VUE Images / Red Bull Content Pool

Sa 8,4 sekundi kašnjenja kroz cilj je prošao Meklohlin, koji je na 2 sekunde za sobom održao drugi Red bul “komodor” Džejmija Vinkapa i prednost nad sedmostrukim šampionom povećao za još 6 bodova.

Bez podijuma je ostao četvrtoplasirani Perkat, koji je kasno u trci menjao gume, ali su dotle suparnici već bili odmakli, pa prednost svežijih pneumatika nije mogao da iskoristi.

Voters je kao peti ponovo bio najuspešniji pilot Tikford “mustanga”, ispred Skota Paja u “holdenu” i svojih timskih kolega Džeka LeBroka i Lija Holdsvorta. Poredak prvih deset zaključili su Mark Vinterbotom i Čaz Mostert, obojica u “holdenima”.

I drugi sprint dana pripao je Van Gisbergenu, a ta pobeda je utoliko impresivnija što je do nje stigao posle starta s 12. mesta. Niko nikada u Taunsvilu nije pobedio s tako niske polazišne pozicije.

Dva poteza donela su prednost Red bul trkaču: dobar start i prodor na sedmo mesto već u prvom krugu, zatim i kasna promena guma, obavljena u 24. od 39 krugova trke.

Van Gisbergen je u hodu ka pobedi bio prilično agresivan. Pogurao je i okrenuo Votersa u vreme kada je ovaj digao nogu s gasa da bi skrenuo u boks. Kazne nije bilo, iako je mada je vozač Monster enerdži “forda” verovao da je taj potez zaslužuje.

Meklohlin je krenuo drugim strateškim putem: gume je promenio u osmom krugu i delovalo je da je to pravi potez sve do kasne intervencije sigurnosnog vozila. Ona je neutralisala Meklohlinovu lidersku prednost i približila je progonioce čiji su pneumatici mnogo bolje prianjali.

Na restartu izvedenom devet krugova pre kraja Van Gisbergen je bio deveti, ali je u boksu bio neposredno pre intervencije sigurnosnog vozila i imao je odlične gume za finiš. Stanje pneumatika je i presudilo, a Red bul Holden je superiornom tempu dodao i timski rad.

Kada se tandem zvaničnih “holdena” našao iza Meklohlina, Vinkap je propustio bržeg Van Gisbergena, a ovaj je iskoristio bolje gume i pretekao branioca titule četiri kruga pre karirane zastave. U tom manevru, Van Gisbergen je bočno odgurao DJR Penske “mustang” i tako omogućio prolaz i Vinkapu, a Meklohlin je pao na treće mesto.

Bez obzira na Vinkapov daleko bolji položaj u šampionatu, daljih propuštanja nije bilo. Red bul “holdeni” prošli su kroz cilj u formaciji sa Van Gisbergenom napred, a Meklohlin je odoleo kasnom Mostertovom napadu i kasnio je tri sekunde za pobednikom.

“Trka je bila neverovatna. Auto je bio sjajan, a sigurnosni auto sjajno nam je poslužio. Na kraju sam vodio veliku bitku, radio sam i za tim i pokušao sam da pomognem Džejmiju”, ispričao je Van Gisbergen.

Meklohlinu nije toliko smetao poraz – na kraju krajeva, upisao je dva podijuma – koliko odgurivanje koje je otvorilo vrata Vinkapu: “Šejn je igrao timsku igru. Godinama je tu izvodio mnogo čistih preticanja, a ovo je bilo prilično prosečno. Samo me je jako odgurao. Shvatam timsku igru, ali bi bilo lepše da je bitka bila fer.”

Ova opaska na račun združenog poduhvata Van Gisbergen – Vinkap izazvala je reakcije Red bul Holdena i počelo je verbalno prepucavanje. Potežu se sumnje iz prošlosti, poput Meklohlinove lanjske pobede na Bathurstu i dovodi se u pitanje kvalitet njegovog timskog kolege.

Kolona pratećih “holdena” se u poređala od četvrtog do sedmog mesta i činili su je Mostert, Paj, Hejzelvud i Perkat. Pozicije u prvih deset popunila su tri vozača “mustanga”: Fabijan Kultard, Džejms Kortni i Holdsvort. Paj je napredovao 12 pozicija u odnosu na startnu, Hejzelvud je, naprotiv, krenuo s pol-pozicije a završio šesti.

Posle kompletnog drugog uzastopnog Taunsvil supersprinta, Meklohlin vodi sa 143 boda više od Vinkapa. Prvih pet na tabeli zaokružuju Mostert, Voters i Van Gisbergen.

Do kraja sezone ostale su još dve vezane runde na Bend motorsport parku i veliko finale Bathurst 1000 na Maunt panorami. U opticaju je još velikih 900 poena.