Van Gisbergen osvojio obe nedeljne trke Darvin trostruke krune

Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Oba nedeljna sprinta Australijskih superautomobila u Darvinu osvojio je Šejn van Gisbergen u “holdenu” ekipe Tripl ejt, oba druga mesta pripala su Vilu Dejvisonu u DJR “fordu”, a oba treća Džejmiju Vinkapu u drugom T8 “komodoru”

Dan je otvoren parom 10-minutnih kvalifikacija u kojima je određen startni raspored za drugu i treću trku vikenda. U njima je dominirao Dejvison, koji je izborio obe pol-pozicije uz dva nova rekorda staze. Tome je pomogla i činjenica da je posle neubedljive subote sačuvao jedan komplet guma za drugi takmičarski dan.

Prvu sesiju Dejvison je završio najbržim krugom u vremenu 1:05.057, što je bilo tri desetinke brže od dotadašnjeg rekorda. U borbi za pol-poziciju za trku 3, on je sa 1:04.955 postao prvi čovek koji je probio granicu od minuta i pet sekundi na Hiden Veli trkalištu.

Van Gisbergen je obezbedio dva druga, a Dejvisonov timski kolega Anton De Paskvale dva treća startna mesta.

Mark Vinterbotom je bio četvrti i osmi, Džejmi Vinkap šesti i četvrti, dok je pobednik subotnjeg sprinta Čaz Mostert zabležio osmo i deseto vreme.

Drugu trku dominantno je osvojio Van Gisbergen, koji je Dejvisona savladao na startu i prestigao ga na dugačkom prilazu prvoj krivini.

Posle toga Novozelanđanin je držao stvari pod kontrolom, na obavezan pitstop otišao je u 14. krugu i na cilju je stigao 1,5 sekund pre Dejvisona.

“To je bilo sjajno”, kazao je pobednik. “Izveo sam još jedan dobar start, auto je bio izvanredan. Pitstop je bio sjajan i na kraju smo samo kontrolisali trku.”

Iza vodećeg tandema besnela je bitka za treće mesto koju su Vinkap i Mostert vodili služeći se krajnje različitim strategijama. Mostert je išao na ranu zamenu guma već u 9. krugu, i iskoristio je čistu stazu pred sobom da se sa osmog startnog dočepa trećeg mesta.

Vinkap se u ranoj fazi trke vozio na petom mestu, a u boks je skrenuo tek u 20. od 38 krugova, zbog čega su njegovi pneumatici u završnici bili u boljem stanju.

Vinkap i Mostert su se upustili u dugu i uzbudljivu borbu u kojoj je prevladao sedmostruki šampion, koji je najniži stepenik podijuma obezbedio manevrom na prvoj krivini, četiri kruga pre karirane zastave.

Ovom dvoboju se priključio i Mark Vinterbotom, ali nije uspeo da pronađe put pored Mosterta i na cilj je stigao kao peti, pola sekunde iza WAU “holdena”.

De Paskvale je startovao treći, a tokom trke pao je na šesto mesto zbog problema tokom zamene guma. Njega su do karirane zastave ispratili Kam Voters, Vil Braun, Nik Perkat i Džejms Kortni, koji je zaokružio top 10 poredak.

U trećem sprintu, Van Gisbergen je zabeležio novi, osmi ovogodišnji trijumf, a podijum je izgledao identično kao u trci 2 i do njega su stigli Dejvison i Vinkap.

I recept za pobedu bio je isti: vozač T8 “holdena” ponovo je dobio startni duel s Dejvisonom i obišao ga je pre prve krivine. Kivi je nadalje kontrolisao tempo i držao DJR “mustang” na distanci, a obaveznu zamenu guma obavio je u 17. krugu.

U drugoj fazi trke, scenario je ostao nepromenjen: Van Gisbergen je vodio, Dejvison ga je sledio i njih dvojicu su u prolazu kraj karirane zastave razdvajale 2,3 sekunde.

“Izvanredno. Ne znam šta se događalo sa startovima ovog vikenda, ali ja sam izveo tri divna starta,” rekao je Van Gisbergen. “Moram da zahvalim Red bul Ampol rejsingu. Naš auto nije bio posebno dobar, ali smo ga poboljšavali korak po korak i bio je dobar u trkama.”

Dejvison nijednu od dve nedeljne pol-pozicije nije pretvorio u pobedu, za šta je imao objašnjenje: “Jednostavno je: nisam mogao da pariram Šejnu na startovima. Tempo “mustanga” je bio moćan celog dana, ali je bilo teško u turbulentnom vazuhu. Između nas nije blo razlike, ali je pozicija na stazi na startu bila ključna.”

Vinkap je osigurao treće mesto, ponovo zadržavši za sobom Mosterta. Jedini problem najtrofejniji vozač Superautomobila imao je u prvom krugu, u kontaktu s Kortnijevim Tikford “mustangom”.

“Posle starta sam pobesneo”, ispričao je Vinkap. “Počišćen sam u prvoj krivini i ne mogu da se setim kada je poslednji put neko tako otvorio volan i naslonio se na mene. Ali, imao sam dobar auto i mogao sam da ugrabim nekoliko mesta na startu. Kad smo stigli do trećeg mesta, samo smo morali da se održimo.”

Kortnijeva strategija s kasnom zamenom guma nije rezultirala boljim mestom od petog, iza njega su se plasirali Perkat, Vinterbotom i timski kolega Kam Voters. Poredak prvih 10 zaključili su Tim Slejd i Vil Braun. De Paskvaleu se “ford” ugasio u boksu i završio je kao dvanaesti.

Dve nedeljne pobede dovele su Van Gisbergena do velike prednosti od 221 poena u odnosu na Vinkapa. Trećeplasirani Mostert zaostaje daljih 9 bodova. U timskom poretku vodi Tripl ejt sa 2.501 poenom, DJR ima 1.849, a Tikford 1.808.

Sezona se nastavlja za tri nedelje u Taunsvilu, kada će vozačima Superautomobila ponovo na raspolaganju stajati samo supermeke gume.