Veliko finale: Imola odlučuje o TCR šampionu Italije, Askona “krade šou”

Četvorica protagonista TCR Italija ovog vikenda ulaze u konačnu i presudnu bitku za zvanje ovogodišnjeg šampiona serije.

U krugu pretendenata nalaze se Erik Briljadori s “audijem”, Salvatore Tavano s “kuprom leon kompetision” i dva vozača “hjundaija”, Marko Pelegrini i Feliče Jelmini.

Briljadori je ovosezonski debitant i lider je šampionata sa 148 poena i 3 pobede. Dvadesetogodišnjak se trka za BF motorsport, ekipu svog oca Imerija.

Tavano je dvostruki uzastopni i aktuelni prvak serije, brani boje Skuderije đirasole uz podršku Kupra rejsinga. Sicilijanac ima 146 bodova, cilj mu je treća titula u nizu, koja bi bila prva za novi trkački model španskog brenda.

Trkački vikend u Imoli može da donese najviše 53 boda (po 25 za pobedu, po bod za pol-poziciju i najbrži krug u svakom sprintu). Zato su u igri još i Pelegrini u Targetovom automobilu, koji za liderom zaostaje 32 boda, i Jelmini u “hjundaiju” MPA motorsporta, čiji deficit iznosi 38 poena.

U slučaju četvrtoplasiranog Jelminija, još jedan faktor je u igri. On je početkom avgusta diskvalifikovan na Mizanu zbog tehničke neregularnosti i ostao je bez na stazi ubedljivo izvojevane pobede. Jelmini se na ovu kaznu žalio, a ishod neće biti poznat sve do 27. novembra. U igri su ozbiljni bodovi: 25 za pobedu, 1 za najbrži krug. Ko zna, možda čak ni posle Imole nećemo znati pravi poredak na tabeli.

Na autodromu Enco i Dino Ferari startovaće i četiri gostujuća trkača, među kojima je najkrupnije ime Mikel Askona.

WTCR as i TCR prvak Evrope 2018. prvi put vozi u prvenstvu Italije. U Imoli će pilotirati jednom od “kupri leon kompetision” Skuderije đirasole, s očiglednim ciljem da pomogne Tavanovu potencijalno šampionsku kampanju. Španac je u četiri gostujuća starta u TCR Evropa 2020. upisao tri pobede, i to sa starom “kuprom”, dok je u matičnom Svetskom turing kupu s novim modelom osvojio trku prilikom prve posete Motorland Aragonu.

Na asfalt piste u Emilija Romanji izaći će i Nikola Baldan, šampion TCR Italija 2017. On će takođe voziti “kupru leon kompetision”, isti automobil s kojim je gostovao u TCR Evropa na Spa-Frankoršampu i postigao dva top 10 rezultata.

Startnu listu će dodatno produžiti dvojica ruskih pilota, debitanata u prvenstvu Italije. Jedan je Jevgenij Leonov, redovan u TCR Evropa i trenutni lider TCR klase Španskog šampionata izdržljivosti. On će se trkati u “kupri” Volkano motorsporta. Drugi je Ibrahim Ahmadov, koji dolazi iz TCR Rusija, a na Imoli startuje u “hondi sivik” MM motorsporta.

Gostom se može smatrati i Džonatan Đakon, koji se posle duže pauze vratio u TCR Italija na prethodnoj rundi na Monci i tamo osvojio obe trke. Kao i pre dve nedelje, Đakon startuje u MM motorsport “siviku”.

Pozitivan rezultat za kraj prvenstva juri i Makedonac Igor Stefanovski, koji je u Monci pokazao brzinu i borbenost, ali je doživeo i dva incidenta. Prvi mu je doneo vremensku kaznu, a drugi ga je primorao na odustajanje.

Peti u generalnom, Damjano Reduci, vozio je parcijalnu kampanju 2020, ali je i u takvom programu s “hjundaijem” upisao dve pobede i jedno drugo mesto. U Monci je vozio previše incidentno, Imola je prilika za iskupljenje.

Pažnju valja posvetiti i Frančeski Rafaele. Debitujući u kokpitu Target “hjundaija”, 18-godišnjakinja je na trci 2 u “Hramu brzine” ostala na korak do podijuma i na cilj je došla četvrta.

Na sezonskom finalu vodi se i borba za zvanje najboljeg u DSG kategoriji, u kojoj vodi Mikele Imberti u “kupri”. U sezoni je osvojio četiri trke i ima 19 poena više od Matea Polonija u “audiju”. Teoretsku šansu ima i trećeplasirani Rikardo Romanjoli u “VW golfu” – u DSG igri je još 50 bodova, a on zaostaje 47.

Vredi napomenuti da je italijanski šampionat krajem avgusta svoju treću ovosezonsku rundu vozio u Imoli. Trke su tom prilikom osvajali vozači “hjundaija”, Jelmini i Reduci, a podijume su upisali i Briljadori, Tavano i Stefanovski.

Finalni vikend TCR Italija otvoriće treninzi u petak, prvi u 11:55, drugi u 15:25. Kvalifikacije se voze u subotu od 11:35.

Istog dana na programu je trka 1, koja počinje u 16:00 časova, dok je poslednji sprint šampionata na programu u nedelju u 12:40.

Kao i uvek, obe trke moći će da se gledaju uživo na Fejsbuk stranici šampionata.