Vesnić pobedom u Brnu overio CEZ titulu!

?

Milovan Mikica Vesnić osvojio je novi naslov prvaka Srednjoevropske zone na kružnim stazama!

On je na petom takmičarskom vikendu serije osvojio prvi, skraćeni sprint u klasi D4-3500 i stekao je šampionski naslov jednu trku pre kraja takmičenja.

Juče osvojena pol-pozicija u klasi dovela je Vesnićevu “kupru” na apsolutno 17. poziciju na startnoj rešetki trke divizije preko 2.000 kubika. Sa 19. mesta kretao je njegov timski kolega Jakub Višomirski u “hondi sivik”, ali startno mesto 20, koje je pripadalo Krenekovom vozaču Vaclavu Nimču Mlađem, ostalo je prazno. U “audiju” češkog pilota aktivirao se protivpožarni aparat i dok je ekipa očistila kokpit, istekao je rok za izlazak na startnu rešetku, pa je jedini Vesnićev konkurent u borbi za naslov morao da pođe s pitlejna.

Posle originalnog letećeg starta dogodila su se tri udesa, u kojima je stradalo pet GT automobila, pa je organizator prekinuo trku.

Usledila je predugačka pauza, a nova startna rešetka formirana je po neuhvatljivim principima. S obzirom na rani prekid i pređenu distancu kraću od jednog kruga, trebalo je da započne potpuno nova trka, kao da originalnog starta nije ni bilo. Međutim, automobili su ostali u poretku u kojem su zatečeni u vreme prekida. Bilo je i izuzetaka – Vaclav Nimč je startovao peti u klasi, kao da je u ono malo vožnje posle starta s pitlejna prestigao petoricu konkurenata.

Na novom startu trke skraćene na 22 minuta, Vesnić i Višomirski zadržali su dvostruko vođstvo u klasi, a Nimč je krenuo u proboj i ostavio za sobom i “kupru” Karola Vitkea.

Vesnić je izvezao usamljeničku trku. Početno je diktirao tempo vozeći krugove u zoni od 2:11 i 2:12, a Nimč je bio najaktivniji i dočepao se trećeg mesta u klasi, pretekavši suparnika iz D4-3500 klase, Radima Adameka u “BMW-u”.

Vožnja je privedena kraju bez većih uzbuđenja. Vesnić je prošao kroz cilj kao pobednik klase, a apsolutno trinaesti. Drugo mesto, uz 7,5 sekundi zaostatka, pripalo je Višomirskom, što je značilo i dvostruki trijumf ekipe ASK Vesnić. Uprkos svojoj borbenosti, Nimč nije mogao dalje od trećeg stepenika pobedničkog postolja i kasnio je 11 sekundi za pobednikom.

Ostatak plasmana u klasi D4-3500 popunili su četvrtoplasirani Karol Vitke, Tesitore u “opelu”, Milan Valašek u “đineti”, Čaba Tot u “kupri”, Petr Čižek u “oktavija kup” automobilu i domaći vozač Radim Adamek, čiji je auto otkazao poslušnost dva kruga pre cilja.

Uskoro ćemo na Serbiaringu objaviti i prve utiske iz Vesnićevog kampa…