VIDEO: Bez zimskih guma 4×4 ne znači mnogo!

Kako bi vozačima terenskih vozila predočio važnost upotrebe odgovarajućih pneumatika u zimskim uslovima, Gudjir je u Velikoj Britaniji vršio testiranja koja su pokazala koja kombinacija pogona (prednji ili na četiri točka) i montiranih guma (letnje ili zimske) obezbeđuje najbolje prianjanje na snegu.

U testu su učestvovala dva SUV vozila „ford kuga“ sa dvolitarskim dizel motorima i ručnim menjačima, s tim što je jedno imalo prednju vuču, a drugo 4×4 pogon. Testiranje se sastojalo od tri individualne vožnje po snegom pokrivenom usponu dužine 136 metara i možete pogledati (i pročitati) kako je teklo.

Test 1: Vozilo sa prednjom vučom i letnjim pneumaticima
Na prvom testu uzbrdo je po snegu krenuo automobil sa prednjom vučom i letnjim gumama. On je na usponu prešao samo 7 metara, a zatim se zaglavio. Rezultat ne iznenađuje, jer letnji pneumatici u zimskim uslovima, zbog hladnoće i mraza, gube svoju elastičnost i lošije prianjanju uz podlogu. Zimski pneumatici izrađuju se od mekših materijala i odlikuje ih i specijalan dezen, zato obezbeđuju odlično prianjanje u oštrim zimskim uslovima.

Test 2: Vozilo sa prednjom vučom i zimskim pneumaticima, i vozilo sa 4×4 pogonom i letnjim pneumaticima
Na drugom testu su se u vožnji uzbrdo na podlozi pokrivenoj snegom istovremeno okušala oba „forda“: onaj sa prednjom vučom bio opremljen zimskim pneumaticima „gudjir ultragrip 8 performans“, a model sa pogonom na četiri točka imao je letnje gume.

Automobil sa prednjom vučom i zimskim pneumaticima prešao je čak 110 metara i zaustavio se vrlo malo ispod vrha uzbrdice. Najveće iznenađenje bilo je ponašanje „kuge“ sa 4×4 pogonom i letnjim pneumaticima, jer se vozilo posle pređenih 13 metara najpre zaglavilo, a zatim skliznulo nizbrdo 9 metara. Razlika u pređenom rastojanju između modela sa pogonom na četiri točka i onog sa prednjom vučom, u situaciji u kojoj su oba imala letnje gume, iznosila je svega 6 metara.

Test 3: Vozilo sa pogonom na četiri točka i zimskim pneumaticima
Na poslednjem testu isprobana je „kuga“ sa pogonom na četiri točka, na kojima su bili zimski gudjir pneumatici. Auto je bez poteškoća prešao celu dužinu skijaške staze od 136 metara.

Rezultati testiranja pokazali su da su u zimskim uslovima i SUV vozilima sa 4×4 pogonom potrebni zimski pneumatici, jer obezbeđuju optimalno prianjanje, bolje performanse pri kočenju i sigurniju vožnju.