Vikens: Hvala Mercedesu što me je pustio da odem godinu dana pre isteka ugovora

Bivši DTM pilot, budući Indikar vozač Robert Vikens zahvalan je šefovima sportskih operacija Mercedesa Ulrihu Fricu i Totu Volfu, jer su ga godinu dana pre isteka ugovora oslobodili svih obaveza i dopustili mu prelazak u američku formula seriju.

Kanađanin iskreno priznaje da ne bi “bio glup da traži novi angažman”, već bi ostao fabrički trkač trokrake zvezde, samo da Štutgart nije odlučio da napusti DTM po isteku sezone 2018.

Međutim, pošto su čelnici Mercedesa rešili da se posvete Formuli E, a Vikens je već bio u prilici da sklopi dogovor o povratku u formula takmičenje, on je godinu dana pre isteka ugovora sa Nemcima napustio DTM i dogodine će voziti za Indikar tim Šmit Peterson motorsports.

“Kada je Mercedes odlučio o svojoj DTM budućnosti, to je bio faktor od ogromnog uticaja na odluku šta ću na kraju raditi ja”, kazao je Robert. “Ja sam veoma javno izrazio svoju zainteresovanost za Indikar. Ali, kad sam imao priliku da radim tako dobar posao, da budem Mercedesov DTM vozač, bio bih glup da to sve ostavim da bih započeo nešto novo u ovoj fazi moje karijere.”

Mercedes je tvrdio da će pomoći šestorici svojih DTM pilota da pronađu angažmane za period od 2019. nadalje, pri čemu bi dvojica iz postave mogla da se nadaju sedištima u Formuli E. Po toj logici, Kanađanin je mogao da vozi DTM 2018. i sačeka eventualne nove prilike koje bi mu se ukazale tokom godine, ali je ipak odlučio da povuče prvi potez, jer dugoročno nije imao ništa obezbeđeno, niti garantovano.

“Mercedes je bio sjajan. Znali su da su sve svoje DTM vozače doveli u prilično neugodnu situaciju. Nije da su bili voljni da mi pomognu, ali se definitivno nisu mešali i mislim da je to najvažnije.”

“Vaša trkačka karijera može da traje samo ograničeno vreme, a kako ja nisam imao nikakva obećanja za budućnost posle 2018, bilo mi je teško da održim veru. Pogotovu je to slučaj kada šestorica DTM vozača Mercedesa jure dva raspoloživa sedišta u Formuli E.”

Ni novi Vikensov američki tim nije bio spreman da ga čeka predugo: “Iz Šmit Peterson motorsportsa su mi vrlo jasno rekli da neće čuvati sedište za mene.”

“Mislim da moj prelazak u Indikar pada u vrlo dobro vreme. Mercedes napušta DTM, a interesovanje za Indikar se povećalo, i generalno, i kod mene samog. Činjenica je da se sve poklopilo – Mercedes me je oslobodio ugovornih obaveza godinu dana ranije kako bih prešao u Indikar i sve je ispalo bolje nego što sam očekivao.”

Vikens ima lepe uspomene iz svojih formula dana: u tri uzastopne sezone, od 2009. do 2011, bio je najpre viceprvak Formule 2, potom “srebrni” u GP3 seriji, da bi najzad postao šampion Formule Reno 3.5.

Iako mu je Indikar neposredna budućnost, 28-godišnji trkač iz Toronta smatra da je veoma važno što se od Mercedesa rastao prijateljski i što sebi nije zatvorio vrata ka eventualnim sporadičnim nastupima za proizvođača iz Štutgarta, moguće u sportskim automobilima.

“Ne pokušavam da zašećerim svoju priču kada kažem da je šest godina s Mercedesom verovatno bio najbolji period mog dosadašnjeg života”, dodao je on.

“Zahvaljujući Ulrihu Fricu (vođa DTM operacije – prim.), Totu Volfu (direktor Mercedes F1 ekipe – prim.) i svima ostalima, imam osećaj da smo se rastali vrlo prijateljski.”

“Definitivno im nisam olakšao život, sada moraju da pronađu zamenskog vozača za svoju poslednju DTM godinu.”

“Ako bih mogao da povremeno izvezem neke GT trke sa Mercedesom, to bih baš voleo. Ali, kad govorim o tome, mislim da oni već imaju svoje spremne GT vozače i da ih stalno upotrebljavaju.”

“Ja sam zapravo u nekoliko prethodnih godina pokušavao da probijem led i da sa Mercedesom izvedem nešto u trkama izdržljivosti, ali nije bilo prilike, ili nije bilo pravo vreme da uskočim u kokpit. Osećam da ipak postoji prilika da se ponovo sretnemo u nekoj drugoj kategoriji.”