VW golf pobedio na TCR debiju

Debitujući na austrijskoj rundi TCR Internacionalne serije, „folksvagen golf“ je zabeležio i svoju prvu pobedu u kategoriji. Za trijumf automobila Likvi moli tima Engstler u trci 2 na Red bul ringu zaslužan je Španac Pol Rosel, koji je samo nedelju dana ranije na istom mestu slavio na drugoj trci Seat leon Evrokupa.

Rosel je na kvalifikacijama izvezao 10. vreme, što mu je donelo pol poziciju na inverznom startnu za trku 2. U njoj je Katalonac vodio od gašenja semafora do karirane zastave, odoleo je svim napadima i kroz cilj je prošao ispred Pepea Oriole i Đordija Ženea, koji su vozili sestrinske „seat leon kup rejsere“.

U čast trojice vozača iz Katalonije, na ceremoniji na podijumu vijorile su se tri crveno-žuto-crvene zastave, što je trku 2 u Špilbergu učinilo potpunim trijumfom španskog auto-sporta. Roselov timski kolega, celosezonski trkač Engstlerove ekipe Mihail Gračov, svoj drugi austrijski nastup završio je na šestom mestu. U trci 1 Gračov je osvojio 7. poziciju, a Rosel je bio devetoplasirani.

rosell, oriola, geneMalo je reći da su ljudi iz Folksvagen motorsporta bili oduševljeni postignutim. Svoj TCR „golf“ pripremili su u kući, koristeći znanja i iskustva Seat sporta, i tek zatim su ga poverili klijentskom, u ovom slučaju zvanično partnerskom timu. Prvi trkački „golf“ sedme generacije svoje prve krugove prešao je tek šest nedelja pre takmičarskog debija, a na Red bul ringu se već od testa u petak pokazao konkurentnim.

„Prezadovoljni smo zbog pobede novog „golfa“, kazao je direktor VW motorsporta Jost Kapito. „Od debija jednog trkačkog automobila ne može se očekivati mnogo više. U isto vreme, svesni smo da nam predstoji još puno posla. Ovaj projekat je još u veoma ranoj fazi, a trijumf će dati dodatnu motivaciju svima koji su u njega uključeni.“

Dvadesettrogodišnji Pol Rosel ima potencijal da izraste u ozbiljnog turing trkača. Lider u vozačkom plasmanu Seat leon Evrokupa bio je angažovan u razvoju novog „golfa“, zajedno sa Đordijem Ženeom koji testira za celu VAG grupaciju. Roselu je u Austriji pružena šansa da zajedno sa automobilom debituje u TCR seriji i već u drugom startu upisao se u pobednike.

rosell fffc8b65d23f7ad46db7d2cd069f199c-917819049„To je fantastično, došao sam u TCR, prvi put se trkao u „golfu“ i postigao prvu TCR pobedu“, radovao se Rosel. „Vikend je bio naporan, bilo nam je teško da pronađemo pravi balans, a morao sam i da se adaptiram na mišlenove gume, koje su meni nove (u Evrokupu se vozi na jokohama pneumaticima – prim.).“

„Startovao sam savršeno i obezbedio sebi nešto prostora za disanje. Nije to bila baš naročita distanca, u poslednjih pet krugova sam se mučio s gumama i preupravljanjem i jedva sam odoleo Đordiju i Pepeu“, opisao je Katalonac svoj austrijski trijumf i ocenio „golf“ s kojim se dovezao do najvišeg stepenika pobedničkog postolja: „Auto je veoma dobar, lak za vožnju i mislim da ćemo ga često viđati na podijumu. Naravno, deli brojne komponente sa „leonom“, ali mu je karoserija drugačija, a to uslovljava razlike u ponašanju i potrebnom stilu vožnje.“