WTCC 2015. kreće iz Argentine, Makau otpada?

Provizorni WTCC kalendar za 2015. postoji, ali u vezi s njim ima još otvorenih pitanja.

Prema sadašnjem stanju stvari, Argentina je na „pol poziciji“ i treba da otvori sezonu, a nemački Motorsport-total upoznat je sa dodatnim detaljima.

Nacrt kalendara predviđa start sezone u martu Južnoj Americi, zatim transfer u Afriku, na trke u Marakešu. Sledeći – i jedini već fiksirani termin – predstavlja 27. april, koji je zvanični WTCC test dan na Nordšlajfe.

218_GRID_ALFA_SAFETY_CAR 588_START_2_MORBIDELLITreća runda treba da bude vožena na Hungaroringu i označava početak evropskog dela takmičarske sezone. Nordšlajfe na programu mora da se nađe kada i trka 24 časa Nirburgringa, zato i ovde postoji određen termin, a to je 16. maj.

Za jun su predviđena tri trkačka vikenda: najpre Moskva, onda Le Kastele (Pol Rikar) i verovatno Bratislava (Slovakija ring).

425_START 159_TARQUINI
U julu bi WTCC karavan trebalo da ode ili u Porto (ulična staza Boavišta), ili na Salcburgring i jedna od ovih lokacija zatvoriće evropski deo kalendara.

Postoji mogućnost da se WTCC vrati na severnoameričko tlo; ako se to desi, termin je avgust.

Letnja pauza biće okončana u septembru – deveta runda provizornog kalendara treba da bude održana na Suzuki, i to na gran pri konfiguraciji, ali to zavisi od uspeha ovogodišnjeg takmičenja na njoj.

Start_Race2_Jpn_4 Start_Race2_Chn1Zatim bi sledila dva nastupa u Kini, prvi u oktobru, ali je jedino izvestan Šangaj, dok se već sada može smatrati da se pekinška „kartodrom“ avantura – ionako iznuđeno rešenje – u 2015. neće ponoviti.

Mogućnost da s kalendara otpadne Makau predstavlja neprijatno iznenađenje. Tradicionalna i atraktivna WTCC staza, koja se nalazi na rasporedu Svetskog šampionata od osnivanja takmičenja 2005. godine, mogla bi da bude zamenjena nekim od bliskoističnih autodroma, a sezonsko finale 2015. bi se, u tom slučaju, verovatno vozilo u večernjim satima i pod veštačkim osvetljenjem.

Ambience_Mac_63 Start_race2_MAC_RACE2_001
U svakom slučaju, Spa Frankoršamp se nigde ne pominje, prvi razlog bio bi previsoka cena iznajmljivanja, drugi želja da se Nirburgringu ne pravi konkurencija. A ukoliko zaista izostane Makau, možemo zaključiti da Eurosport namerava da od Nordšlajfe napravi svoju najvažniju trku u godini. Svaka čast „zelenom paklu“, ali Makau Guja je spektakl posebne vrste i po specifičnoj težini, uzbuđenjima i posebnosti prohteva koje nosi, on zamenu jednostavno nema.

Sve su ovo još nezvanične informacije i tako će ostati do 30. oktobra, kada zaseda FIA komisija za turing trke, koja treba da odobri predlog WTCC organizatora. Nije tajna da konačni termini zavise od toga šta planira Formula 1 i već se zna da će morati da se izbegne situacija u kojoj bi se F1 i WTCC na Suzuki vozili jedan vikend za drugim.

Skica WTCC kalendara 2015. izgledala bi ovako:
mart: Argentina
april: Maroko
maj: Mađarska
maj: Nemačka (16.V)
jun: Rusija
jun: Francuska
jun: Slovačka
jul: Portugal/Austrija
avgust: Severna Amerika
septembar: Japan
oktobar: Kina
novembar: Kina?/Bliski Istok?