WTCR iz trećeg pokušaja stiže na renovinarinu Adriju, Erlaher i dalje lider serije

Svetski kup turing automobila konačno ovog vikenda stiže na stazu Adrija.

Prošle godine je bilo najavljeno da će na italijanskom autodromu biti održano finale serije, ali se to nije dogodilo. Ove sezone je premijera na Adriji pomerena, jer staza nije dobila sve potrebne dozvole posle renoviranja.

Branilac titule Jan Erlaher dolazi na pretposlednji trkački vikend u 2021. kao vodeći u generalnom plasmanu, gde se nalazi još od Hungaroringa. To je 16 poena više u odnosu na Žan-Karla Vernea, dok Esteban Gerijeri zaostaje 22, Frederik Ferviš 29, a Ivan Miler 32.

Matematički, mnogo je vozača koji su i dalje u igri za naslov, ali je realno da će se borba voditi između prve trojice.
Posle Mosta i staze Po-Arno, Adrija je praktično još jedna nova staza u WTCR kalendaru.

WTCC je gostovao na ovom autodromu 2005, ali je tada konfiguracija bila drugačija. Sada je Adrija duga 3.745 metara, a dodate su nove ukosnice i krivine, što obećava mnogo akcije.

“Audi” je između francuske i italijanske runde dobio težinski popust prema BoP od 20 kilograma i klirens je spušten za 10 mm, a “lynk&co” je dobio težinski popust od 10 kg kompenzacione težine.

“U svakoj sezoni koju sam vozio, davao sam maksimum na stazi. Mnogo je trkača koji mogu da me preteknu u preostalim trkama, pa mi je glavni cilj da pobeđujem na svim sprintovima do kraja”, rekao je Erlaher.

“Ne očekujem da će vikend na Adriji biti lagan. Prijalo mi je trkanje po kiši na prethodnom vikendu, pa se nadam da će staza biti mokra i sada. Auto je ostao na istoj težini, dakle prilično težak, što može da bude problem u sporijim krivinama, kojih je mnogo. To ne znači da ću se predati bez borbe, trudiću se da dam sve od sebe i ovog vikenda”, kazao je Gerijeri.

“Nemamo jasnu sliku kako će se naš automobil ponašati na novoj stazi i gde će biti moguće preticanje. Kvalifikacije će ponovo biti najvažnije, a ja se po tom pitanju osećam veoma dobro u “elantri”. Nadam se da ću prikazati slične performanse kao na prethodnom vikendu, dodao je Verne.

Vozačima je na raspolaganju još velikih 120 bodova na preostala dva vikenda, a satnica na Adriji izgleda ovako:

Subota, 6. novembar
9.30 Trening 1
12.30 Trening 2
15.30 Kvalifikacije
Nedelja, 7. novembar
10.15 Trka 1 (14 krugova)
12.15 Trka 2 (17 krugova)