Zahvaljujući novim delovima “granta” skinula kilograme

U taboru Lada sport Lukoil tima postoji određeni optimizam uoči jedine južnoameričke runde Svetskog šampionata turing automobila, koja se ovog vikenda vozi na autodromu Terme Rio Ondo u Argentini.

Staza se nalazi u provinciji Satijago del Estero, duga je 4,8 kilometara, prve trke na njoj održane su 2008. godine, a u WTCC kalendar ušla je prošle sezone. U proteklih godinu dana, njena infrastruktura pretrpela je značajne izmene: obnovljen je asfalt, povećane su bezbednosne zone, podignute su nove tribine za gledaoce.

unnamed (1)

“Lada granta” dolazi u Argentinu sa paketom novih delova, koji joj omogućuju smanjenje ukupne težine. Ovo je veoma važno postignuće za ekipu, pošto je “granta” cele sezone teža od dozvoljenog minimuma i mnogo bi joj koristilo da se približi dopuštenom nivou od 1.100 kilograma.

Mehaničari i inženjeri Lada sporta nalaze se na autodromu Terme Rio Ondo od ponedeljka, 28. jula, ali će i oni i ostali timovi imaće malo vremena da optimizuju set-ap svojih TC1 trkačkih mašina ovu stazu, pošto će test vožnja i dva predviđena treninga trajati ukupno samo jedan i po sat. U ruskom timu nadaju se da će tokom raspoloživog vremena maksimalno iskoristiti pripremljene nove komponente za “grante” i da će nova, značajno lakša konstrukcija doći do izražaja na argentinskom tlu.

Mihail Kozlovski prigrabio je pažnju i naslove u medijima jer se na svom prvom nastupu na legendarnoj belgijskoj stazi Spa-Frankoršamp u obe trke plasirao bolje od svojih iskusnijih timskih kolega Džejmsa Tompsona i Roba Hafa. Mladi Rus se nada da isti zamah održati i u Argentini – sa dodatno “utegnutom” i dorađenom “grantom”, njegov cilj su bodovi.

Tokom šestonedeljne WTCC pauze Kozlovski je svoj trkački profil obogatio nastupom na egzibicionoj trci VW Široko R-kupa, voženoj 12. jula na Moskovskom autodromu u sklopu programa DTM vikenda. Vozač iz Peterburga tom prilikom je stigao do podijuma, o čemu je naš sajt već pisao.

unnamed

Bivši svetski šampion Rob Haf i njegov zemljak Džejms Tompson sa podjednakim optimizmom dolaze na Terme Rio Ondo. Borbena i odlučna Hafova vožnja na istom mestu prošle godine nagrađena je tek sa mršava 4 boda, ali Britanac ponovo puca na visoko, jer se, poput Kozlovskog, u razdoblju između trka u Spa i na Termama ni on nije samo odmarao. Nastupivši za volanom “forda mondeo”, poslednjeg šampionskog BTCC automobila u superturing eri, Rob je prošlog vikenda ubeležio trijumf na istorijskoj trci superturing automobila na Silverstonu.