Zanardi prebačen u ustanovu za neurorehabilitaciju

© BMW AG

Italijanski automobilista i paraolimpijac Alesandro Zanardi napustio je Univerzitetsku bolnicu Santa Marija ale Skote u Sijeni.

On se u njoj nalazio od 19. juna, kada je zadobio teške povrde glave i lica u saobraćajnom udesu na parabiciklističkoj trci.

Sada je 53-godišnji bivši šampion Kart serije prebačen u ustanovu za neurorehabilitaciju, gde treba da se nastavi njegov oporavak.

Lekari koji se brinu o Zanardiju prošle nedelje su najavili postepeno smanjenje doze sedativa i njegovo izvođenje iz indukovane kome koja traje od 19. juna.

Kako je program sedoanalgezije završen, Zanardija je bilo moguće premestiti s odeljenja za anesteziologiju i reanimaciju u drugu instituciju.

U saopštenju bolnice u Sijeni stoji: “Posle prekida sedacije, normalnost kardiorespiratornih i metaboličkih parametara, stabilnost generalnog kliničkog stanja i neurološke slike dozvolili su transfer pacijenta u specijalizovani centar za oporavak i funkcionalnu rehabilitaciju. Stoga je Aleks Zanardi danas prebačen u drugu ustanovu.”

Generalni direktor bolnice Valtere Đovanini izjavio je da je zabeležen napredak u zdravstvenom stanju unesrećenog sportiste.

“Naši profesionalci ostaju na raspolaganju ovoj izuzetnoj osobi, kao i Alesandrovoj porodici u daljim fazama kliničkog, dijagnostičkog i terapeutskog tretmana, kao i uvek u ovakvim slučajevima.”

“Srdačno se zahvaljujem multidisciplinarnom timu koji se starao o Zanardiju, ispoljavajući veliki profesionalizam, priznat ne samo na nacionalnom nivou.”

“Sportista je proveo preko mesec dana u našoj bolnici. Podvrgnut je trima delikatnim hirurškim operacijama i pokazala se stabilizacija njegovog kliničkog stanja i vitalnih parametara, koji su dopustili smanjenje i prekid sedacije, posledično i mogućnost da bude prebačen u drugu ustanovu radi neophodne neurološke rehabilitacije.”

“Završavam šaljući veliki zagrljaj Aleksovoj porodici. Ona je ispoljila izuzetnu snagu, što je dragoceni dar koji mora da bude osnovni pratilac na novom putu započetom danas.”