Zanardija izvode iz indukovane kome

Univerzitetska bolnica u Sijeni najavila je da će smanjivanem doze primenjenih sedativa Alesandro Zanardi postepeno biti izvođen iz indukovane kome.

Ova procedura biće sprovođena tokom narednih dana i predstavlja sledeći korak u tretmanu čuvenog 53-godišnjeg automobiliste i paraolimpijca posle teške saobraćajne nesreće koju je 19. juna doživeo na parabiciklističkoj trci.

On je u sudaru s kamionom doživeo ozbiljne povrede lica, glave i mozga i dosad je tri puta operisan. Odmah po prijemu u bolnicu izvedena je urgentna tročasovna neurohirurška i maksilofacijalna hirurška intervencija i Zanardi je uveden u veštačku komu. Usledio je još jedan dvočasovni neurološki zahvat, a pre deset dana preduzeta je i petočasovna rekonstrukcija lica i kostiju lobanje.

“U saglasnosti s porodicom pacijenta, obaveštavamo da je započela progesivna redukcija sedoanalgezije”, kaže se u najnovijem biltenu bolnice Santa Marija ale Skote.

“Po smanjenju sedacije, multidisciplinarnom timu koji tretira sportistu biće potrebno nekoliko dana za dalje procene stanja, kako bi dopustio bilo kakav nastavak terapetuskog i rehabilitacionog puta.”

“Trenutno, Alesandrovi kardiorespiratorni i metabolički parametri ostaju stabilni, dok neurološka slika ostaje ozbiljna, a prognoza ostaje poverljiva.”

“Dalje informacije o stanju zdravlja Alesandra Zanardija biće saopštene iduće nedelje, u dogovoru s njegovom porodicom.”

Zanardi je dvostruki Kart šampion, bivši vozač Formule 1. Otkako je 2001. u horor udesu na trci na Lauzicringu ostao bez obe noge, nastupao je u automobilima sa posebno prilagođenim komandama i pobeđivao je u Svetskom turing šampionatu, vozio je u GT kategoriji i 2018. ostvario zapaženo DTM gostovanje na Mizanu.

U karijeri parabicikliste osvojio je četiri zlatne i dve srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama 2012. i 2016.