Zvanično: Đirolami umesto Dalgrena vozi “volvo” na Motegiju

Višestruki argentinski turing šampion Nestor Đirolami učestvovaće japanskoj na WTCC rundi kao pilot fabričkog “volvoa S60” ekipe Polstar Cijan rejsing.

Osvajač dve uzastopne titule u prestižnoj Super TC2000 seriji, 27-godišnji Đirolami preuzeće automobil Roberta Dalgrena, koji će moći da se posveti obavezama u Skandinavskom turing šampionatu, budući da se do kraja sezone dve WTCC runde poklapaju sa dva finalna STCC takmičarska vikenda.

“Veoma sam zahvalan Polstar Cijan rejsingu na prilici da se trkam u Japanu. Daću sve od sebe da vikend prođe sjajno. Osećam se privilegovanim što sam se našao u tako profesionalnoj ekipi”, kazao je Argentinac, koji je 2015. upisao dva WTCC starta za volanom privatne “honde sivik”, a Motegi će mu biti prvi trkački nastup u fabričkoj WTCC ekipi.

“Odlučili smo da pustimo Dalgrena da se usredsredi na svoju STCC kampanju, tamo je u vrlo konkurentnoj poziciji da osvoji titulu, a da u isto vreme iskoristimo jedinstvenu priliku da Nestora isprobamo tokom trkačkog vikenda. Dogodine će situacija biti drugačija, jer će početi naša faza pohoda na titulu prvaka”, objasnio je šef sportskog odeljenja Polstara Aleksandar Murdževski, praktično poručivši da Volvo sada može da isprobava vozače jer nije u ultimativnoj potrazi za rezultatima.

Photo Alexandre Guillaumot / DPPI
Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

Posle argentinske WTCC runde održane početkom avgusta, Đirolami je na pisti Terme Rio Ondo testirao “volvo S60 polstar TC1” automobil zajedno sa Tedom Bjerkom.

“Proveo sam trkački vikend zajedno s ekipom i naučio sam mnogo o automobilu pre testa. Na testiranju sam se osećao veoma dobro, tim se puno potrudio da poboljša performanse i razvije auto. Test je bio prlika da pokažem šta znam. Izvezao sam 30 krugova i zaključci su veoma dobri. Osećam da “volvo S60″ ima veliki potencijal. Cilj mi je da u Japanu sve to pomerim za korak unapred i da, iznad svega, pokažem da imam brzinu, inženjerske veštine i trkačko umeće da u budućnosti postanem stalni član ekipe”, dodao je Đirolami, koji se ove godine trka u Brazilskom stok šampionatu, a ima ambiciju da 2017. vozi WTCC.

Aranžman između Polstar Cijan rejsinga i argentinskog turing pilota zasad se odnosi samo na japansku WTCC rundu, mada je moguće očekivati i njegovo proširenje. Dok Bjerkov status stalnog vozača ekipe nije sporan, Šveđani najavljuju da će ime drugog takmičara na završnim azijskim WTCC vikendima blagovremeno objavljivati.

Podsećamo da je u “volvou” koji Đirolami preuzima od Dalgrena prvu polusezonu prvenstva izvezao Fredrik Ekblom.