Erlaher: Nisam hteo da komplikujem trku ni sebi ni Askoni

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Vozač ekipe Komtuju rejsing Žil Magnus slavio je na prvoj trci Svetskog kupa turing automobila na Hungaroringu.

Mladi Belgijanac, koji se nakon ove pobede nalazi na trećem mestu u generalnom plasmanu, se za ovaj rezultat zahvalio timskom kolegi.

“Bilo je veliko olakšanje kada sam čuo da ću startovati trku sa pol-pozicije, imao sam dobar osećaj jer je ovo staza gde je start sa vodećih pozicija velika prednost. Doduše i dalje je potreban dobar start jer je put do prve krivine veoma dugačak i to je za mene bilo ključno.

Pošlo mi je zarukom i imao sam sreće da je Fred bio iza mene i čuvao mi je leđa i zahvalan sam mu na odličnoj timskoj vožnji. Pobeda je nešto što mislim da smo zalužili, jer sam nekoliko puta bio drugi. Veoma sam srećan. Start sezone je bio težak, a biti treći u generalnom je super za mene.”

Mikel Askona, koji je trku završio na drugom mestu, kao glavni razlog za svoj rezultat navodi strpljenje i čekanje prilike.

“Ovo trka je bila veliki izazov. Ne znam šta je Miler pokušavao skrećući ulevo dok sam ja direktno iza njega u desnoj krivini. To me je iznenadilo, a od tog momenta sam imao jako dobar tempo, osećao sam se prijatno u automobilu. Pokušao sam pritisnem Jana, ali on je isto imao dobar tempo pa sam odlučio da vozim iza njega. Počeo je dosta da silazi sa staze i neposredno pred izalazak vozila bezbednosti sam odlučio da ga napadnem, ali sam morao da sačekam dok se vozilo bezbednosti nije sklonilo sa staze.

Našao sam se potom iza Ferviša i tu sam isto čekao priliku. On je napravio grešku u šikani, ja sam imao dobar prolaz i napao sam, ali kada je on pokušao da zatvori vrata bio sam već sa njegove unutrašnje strane. Žao mi je zbog njega, ali sam zadovoljan što sam se popeo na podijum na domaćoj trci moje ekipe.”

Predstavnik brenda Lynk&vo, Jan Erlaher, je osvajanjem trećeg mesta na prvoj WTCR trci u Mađarskoj prešao na vodeću poziciju u generalnom plasmanu. Aktuelni šampion kaže da je bitno da izvuče maksimum iz svih preostalih izalazaka na stazu.

“Start mi nije bio loš, otišao sam na unutrašnju stranu, jer gledajući prethodne trke ovde, mnogo je bezbednije biti sa te strane startno-ciljnog pravca. Pokušao sam da forsiram, ali nisam imao tempo da zadržim treće mesto ispred Mikela. Kada me je napao, mislio sam da bi bilo bolje da ne komplikujem trku i njemu i sebi. Nakon perioda vožnje iza vozila bezbednosti, video sam da se Mikel i Frederik bore i čekao sam svoju priliku.

Čim sam video grešku, iskoristio sam priliku. Dobar je osećaj biti ponovo lider u generalnom, iako je ovo tek četvrti trkački vikend i pred nama je još mnogo trka. Razlike su vrlo male, a moj pristup je da gledam sve trku po trku, krug po krug i bitno je da se izvuče maksimum iz svega. Vodimo u timskom šampionatu takođe, što je isto važno.”