Haf slavio u poslednjoj trci sezone, Ferviš drugi u sprintu i generalnom plasmanu

Photo Xavi Bonilla / DPPI

Vozač “kupre” Rob Haf pobednik je poslednje trke Svetskog kupa turing automobila u 2021.

Sa pol-pozicije je krenuo Ivan Miler, ali je brzo izgubio vođstvo prvo od Askone, a zatim ga je pretekao i Đirolami, ali je tu poziciju Miler vratio.

Prva intervencija sigurnosnog vozila desila se posle izletanja Magnusa, koji je završio u zidu. Istovremeno su kontakt imali Urutija i Berton, što je bio kraj za Urugvajca.

Na restartu su Mileru blokirali točkovi, pa je udario u Askonu i nastavio ka zidu, a Španac je nastavio trku na 16. poziciji, da bi nešto kasnije skrenuo u boks.

Ponovo je se i drugi incident desio na stazi istovremeno kad i prvi, Ladigin je udario u Boldiža, na istom mestu gde je “hondu” slupao Gerijeri u prvoj trci.

Sigurnosno vozilo je ponovo izašlo na stazu, a na drugom restartu je Taši savladao Vernea za poziciju četiri. Ova dva trkača su se nekoliko puta smenjivali na četvrtom mestu, a u bitku su se uključivali Berton i Verne.

Haf je u međuvremenu stekao prednost od pet sekundi, drugi je kroz cilj prošao Ferviš, a treći Berton. Ipak, zbog istrage koja je sprovedena zbog nepoštovanja granica staze, moguće je da će Berton izgubiti podijum.

Taši je pored karirane zastave prošao kao četvrti, ispred Vernea i Erlahera. Đirolami je svoje propadanje zaustavio na sedmom mestu, osmi je bio Mihelis, ispred Koronela, Engstlera i Bjerka.

Pred sam kraj distance Tarkvini je udario u Ženea, ali nije želeo da poslednju trku u karijeri završi sa automobilom na šlep-vozilu, pa je sa otvorenom haubom ostao na stazi do isticanja karirane zastave.

Ladigin i Mitjajev su svoje “veste” dovezli do cilja na 13. i 14. mesto, ali su kao vajldkard vozači transparentni, odnosno bez prava da osvoje bodove, pa je Žene poslednji aktivni trkač koji je osvojio poene.

Erlaher je šampionsku titulu obezbedio posle prvog sprinta u Sočiju, drugi je sezonu završio Ferviš, ispred Vernea, Milera i Urutije.

Timska titula pripala je Cijan rejsingu, trofej namenjen privatnicima Žilu Magnusu, a najbolji junior je Luka Engstler.

Sledeća sezona trebalo bi da počne u aprilu 2022. u Češkoj.