KCMG Honda se žalila na Farfusovu vožnju, sudije nisu reagovale

Atila Taši je u petak na Sepangu zabeležio najbolju kvalifikacionu poziciju od svih vozača KCMG “hondi”.

Mađarski takmičar zabeležio je deveto vreme u Q1 rundi večernjih kvalifikacija i tako prošao u Q2 fazu, a u njoj je bio dvanaesti. Prilika da nišani deseto mesto i pol-poziciju na inverznom startu propala mu je jer ga je na stazi omeo konkurent.

“Veoma sam zadovoljan tempom u noćnim kvalifikacijama”, ispričao je Taši, koji je uložio značajan trud da popravi tempo posle prvih kvalifikacija u kojima je završio na 21. mestu.

“Na popodnevnoj sesiji nisam imao ritam, pa sam prostudirao mnogo podataka s inženjerom i došli smo do rešenja koja su mnogo poboljšala moju brzinu, za 8 desetinki!”

“Uopšte nisam zadovoljan vožnjom Augusta Farfusa. Shvatam da je pokušavao da stvori prostor za svoje timske kolege, ali se u pitlejnu zaustavio tačno ispred mene, a u mom poslednjem brzom krugu kočio je mnogo ranije nego inače u poslednje dve krivine. Tu me je zadržao, inače bi pol-pozicija na inverznom startu bila realna mogućnost”, požalio se Taši.

Njegov timski kolega Tijago Monteiro dospeo je do sličnih pozicija i na popodnevnim i na večernjim kvalifikacijama: prve je završio četrnaesti, a druge šesnaesti.

I Portugalac smatra da je imao tempo za inverznu pol-poziciju, ali ju je ispustio sopstvenom greškom u poslednjoj krivini poslednjeg brzog Q1 kruga.

“Zadovoljan sam “hondom” ovde”, analizirao je Tijago. “Osećaj je dobar, siguran sam da za trke imamo dobar setap i za dan za noć. Međutim, nisam zadovoljan sobom. Na treningu sam bio u prvih 10, to je trebalo da ponovim u kvalifikacijama, ali u popodnevnim to nisam mogao.”

“Uveče, u mom poslednjem Q1 pokušaju, bio sam pohlepan na poslednjoj krivini i to me je koštalo mesta u Q2. S četrnaestog i šesnaestog startnog mesta pokušaću da osvojim lepe poene i da svaku trku završim na boljoj poziciji u odnosu na startnu.”


U KCMG redovima je i vajldkard Žoao Paulo de Oliveira, debitant u trkanju s automobilom s prednjom vučom. Brazilac je doveden na Sepang kao osvajač tri Super GT trke na ovom autodromu, a očekivanja je delimično opravdao.

Prve kvalifikacije završio je trinaesti – ispred Monteira i Tašija, a dva problema u Q1 rundi večernje sesije osudila su ga na start s nereprezentativnog 25. mesta na nedeljnim trkama 2 i 3.

De Oliveira je kazao: “Prve kvalifikacije prošle su mnogo bolje nego što sam očekivao. Nikada se ranije nisam trkao u automobilu s prednjim pogonom, pa sam veoma ponosan što sam nadmašio svoje timske kolege.”

“Imali smo tempo da izvedemo isto i za preostale dve trke, ali se jedan auto okrenuo ispred mene u mom prvom pokušaju, pa sam morao da siđem s piste da bih ga izbegao. U sledećem pokušaju, istaknuta je žuta zastava celom dužinom kruga, pa sam završio na poziciji 25. Odatle definitivno mogu da se probijam napred, jer je trinaesto mesto mnogo bolji odraz mog tempa nego dvadeset i peto.”

Komentar je imao i šef KCMG tima Dario d’Espozito: “Dva smo cilja imali u petak: da budemo brzi, ali i da pomognemo Estebanu Gerijeriju u njegovoj borbi za titulu. Tijago i Žoao Paulo pokazali su se veoma dobro u prvim kvalifikacijama i po vremenima su bili izuzetno blizu Gerijerija, iako nisu uživali pogodnost kvalitetne zavetrine. Tijago je tu brzinu prikazao i u noćnim kvalifikacijama, ali je nažalost pogrešio u svom najbržem krugu.”

“Atila je vrlo dobro radio između sesija i uveče je bio brz. Mogao je da bude na pol-poziciji na inverznom startu, ali je Farfus dva puta namerno prerano zakočio u poslednje dve krivine i upropastio je Atilin krug. Zbog toga smo se žalili i videćemo šta će komesari trke imati da kažu.”