Kraj WTCR posle pet sezona! Razlozi ekologija, rat u Ukrajini, pandemija…

Svetski kup turing automobila vozi svoju poslednju sezonu, barem u obliku u kojem se vozi trenutno, objavio je organizator takmičenja.

Prema prvim informacijama, posle preostala dva trkačka vikenda, WTCR će evoluirati u “jednokratni format događaja”, a to bi trebalo da bude TCR Svetski poredak. FIA trenutno procenjuje najbolje rešenje za takmičenje.

“Prošle godine smo najavili produžetak dugoročnog partnerstva sa FIA, i to smo učinili sa ciljem da WTCR održi trkanje na najvišem nivou”, rekao je Fransoa Ribeiro.

“Centralna tema je bila održivi razvoj, odnosno 100 odsto održivo gorivo. Nažalost, gorivo bez fosila još nije kompatibilno sa proizvodnjom motora koji se koriste u TCR i to je preveliki zahtev u ovom trenutku”.

“Sve je više kompanija koje žele da se sponzorski povežu sa serijama koje ne koriste fosilna gorva, pa je naša zabrinutost za narednu WTCR sezonu realna. Takođe, rat u Ukrajini je oslabio ekonomske izglede, a privredu je kompromitovala i pandemija koronavirusa”, pojasnio je on.

“Odlučili smo da prihvatimo opciju da razvijemo novi format takmičenja za automobile sa unutrašnjim sagorevanjem. Verujem da će novi TCR format biti relevantan za sve kategorije, i da će biti dobar za proizvođače, promociju, vozače i timove. Objavićemo sve detalje kad razaradimo sve finese”.

On nije komentarisao navode da je jedan od razloga gašenja serije manjak interesovanja, odnosno premali broj prijavljenih takmičara i odlazak Cijan rejsinga iz takmičenja pre kraja sezone 2022.

Ribeiro se osvrnuo i FIA ETCR, koji je ekološki prihvatljiv.

“Ništa se ne manja za ETCR u 2023. Ti električni automobili su zaista dobri i pružaju uzbudljive trke. Prezentacija serije je moderna, a format su podržali vrhunski turing vozači”, završio je Ribeiro.