Monteiro: Nadam se da će nam se sreća promeniti, jednom i to mora da se desi!

Da Esteban Gerijeri u Slovačkoj nije osvojio jedno četvrto i jedno treće mesto, Honda i Minih motorsport bi treći vikend Svetskog kupa turing automobila mogli da ocene kao fijasko.

Naravno, težak udes Nestora Đirolamija u poslednjem krugu trke 2 bio je daleko najgora epizoda u nastupu Honde na Slovakija ringu.

U istom sprintu, ali u prvom krugu, polupao se i Atila Taši, pa u trećoj trci ni on ni Bebu nisu startovali. Tijago Monteiro se opet vozio oko minornih plasmana, a trku 3 završio je odustajanjem. Povrh svega, bolno se potvrdilo da “sivik” nema konkurentnu brzinu na pravcu.

Pomalo u senci svega navedenog ostalo je nesnalaženje tima u strateškom pozicioniranju dvojice argentinskih pilota u trci 1.

Đirolami i Gerijeri držali su četvrtu i petu poziciju i u tom trenutku delovalo je važno da u tom poretku i završe, kako bi se Nestor kao tada drugi na tabeli bodovno što više primakao lideru serije Janu Erlaheru.

Na ponovljena pitanja treba li da forsira i da li da se brani, Đirolamiju su preko timskog radija odgovorili da ne mora da brine jer Gerijeri neće napadati.

Gerijeri je ipak napao, i to žestoko, i preoteo je četvrto mesto timskom kolegi, a veoma nezadovoljni Bebu kazao je da će stvar biti raspravljena posle trke. Minihovi Argentinci su posle svega izjavili da je u pitanju bio nesporazum u komunikaciji.

“Mnogima od nas radio nije funkcionisao na celoj dužini staze”, ispričao je Gerijeri. “Ja nikakvu poruku nisam primio i to je bio nesporazum u komunikaciji. Tu stvar je trebalo da razrešimo ranije i iz toga ćemo izvući pouke. To nije bilo fer prema Nestoru, on je dobio poruku i moj napad ga je iznenadio. Interno smo razjasnili stvar i pokušaćemo da sledeći put budemo bolji. Sve je jasno.”

Đirolamijev stav je sledeći: “Pre trke naredba je bila da nema napadanja. Ja sam bio napred i ja sam imao preimućstvo, inače bih štitio i sebe i svoju poziciju. Branio sam se jer sam shvatio da će me napasti. Nije mi problem da se borim, ali mislim da nema smisla da se borimo međusobno. Kod Gerijerija je bio nesporazum, izvinio mi se i u redu je, treba da se fokusiramo na iduću trku.”

Kako je slovački vikend okončan kako je okončan, i kako je Đirolami pao na sedmo mesto u generalnom, ceo opisani slučaj svodi se na akademsku raspravu o gubitku dva boda. Nestorov pravi gubitak na kraju je ispao mnogo veći…

Odmah posle Slovakija ringa, na programu je Hungaroring i tu su Hondini puleni željni da se iskupe za sve što na pisti u Orehovoj Potonji nisu uspeli da izvedu. Utoliko pre što su Minihove “honde” u Budimpešti pobeđivale u prethodne dve WTCR sezone.

U sklopu priprema za mađarsku WTCR rundu, kompletan Minihov tim je na Slovakija ringu sproveo test u ponedeljak posle trkačkog vikenda. Honda je stigla da spremi Đirolamiju novi automobil i on je na kraju tog dana s njim izveo funkcionalnu probu. Bebu je 2019. u Budimpešti doživeo svoj najlepši vikend na svetskoj turing sceni, osvojivši obe trke mađarske WTCR runde.

“Posle razočaranja prošlog vikenda, Hungaroring nam odmah pruža šansu da uzvratimo i da obnovimo našu borbu za titulu. Hvala ekipi koja mi je izradila nov automobil za manje od 24 sata – to je bio neverovatan posao, a ja sam uspeo da ga isprobam u ponedeljak i to je veliki plus. Ove godine je teško proceniti gde smo u poređenju s ostalima, ali su mi sećanja na moje dve prošlogodišnje pobede u Budimpešti velika motivacija”, ispričao je Đirolami.

Aktuelni WTCR vicešampion Gerijeri došao je u Mađarsku kao peti u generalnom. U prethodne dve godine na Hungaroringu je dva puta izlazio na podijum, a 2019. je kao vodeći odustao u trci 3.

Vozač iz Buenos Ajresa pozvao je na timsko jedinstvo: “Naš vikend u Slovačkoj zapravo je bio prilično moćan ako se uzme u obzir brzina drugih u poređenju s našom. Nadam se da ovog vikenda možemo korak ili dva napred. Meni se dopada vožnja na Hungaroringu, pogotovu u tehnički zahtevnom nizu krivina u drugom sektoru. Normalno bismo očekivali da budemo jaki, ali je teško bilo šta očekivati posle skoka u formi koji su pokazali neki od konkurentskih automobila. Zato idemo od trke do trke, s ciljem da maksimalno iskoristimo naše mogućnosti, radeći u ekipi kao jedan.”

Na Hungaroringu ovog puta neće biti gledalaca, ali će se Taši svejedno potruditi da impresionira na domaćem terenu. On je u sezoni ubeležio dva podijuma, na Zolderu i Nirburgringu.

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

“Posle rano završetka slovačkog vikenda, imamo zaostatak koji treba nadoknaditi, ali za to nema boljeg mesta od moje domaće trke. Žao mi je što neće biti moje publike, ali u svakom slučaju nameravam da ih učinim ponosnim. Videli smo ogroman skok u tempu nekih od naših rivala, oni bukvalno lete i teško je reći kako ćemo se mi pokazati. Međutim, konfiguracija staze trebalo bi da leži “siviku”. Videćemo šta će nam vikend doneti”, rekao je 21-godišnjak iz Budimpešte.

Monteiro se iz vikenda u vikend nada da će mu sezona konačno krenuti, ali ga neuspesi u kvalifikacijama stalno smeštaju u sredinu startne rešetke, gde su udesi i kontakti mnogo verovatniji. Portugalac je 2017. na Hungaroringu osvojio jednu WTCC trku za fabričku Hondu.

Tijago je izjavio: “U Mađarsku stižemo posle još jednog frustrirajućeg vikenda. Na Hungaroringu postoji dugačak glavni pravac, takva mesta su nam dosad bila patnja u ovoj sezoni. Međutim, ostatak piste – pogotovu dugačke krivine – trebalo bi da odgovaraju karakteristikama naše “honde”, pogotovu što smo u Slovačkoj izveli proboj s balansom automobila. Pre svega, pokušaćemo dobro da izvezemo kvalifikacije i da tako steknemo dobro polazište za trke. Ako to obavimo, nadam se da će nam se i sreća preokrenuti – u jednom trenutku to mora da se desi!”