Ni ove godine nema Vila Reala, WTCR ide na Eštoril

Portugalska runda Svetskog kupa turing automobila, planirana kao drugi takmičarski vikend 2021, neće biti vožena na ulicama Vila Reala, već na klasičnom autodromu Eštoril.

Kako bi se izbegli dodatni poremećaji, datum njenog održavanja ostaje prvobitno predviđeni termin 26-27. jun.

Promena u kalendaru izvedena je zbog zdravstvenee krize i pandemijskih ograničenja masovnih okupljanja na jednom mestu, koja su na snazi do kraja avgusta.

Na uličnoj stazi kakva je Vila Real nije moguće kontrolisati broj gledalaca i ona je, takođe zbog pandemije, i 2020. morala da bude izbrisana sa WTCR rasporeda.

Ove godine je slučaj pomalo tužan, jer se lokalni organizator nadao da će tokom WTCR vikenda proslaviti devet decenija od prve trke vožene u ovom gradu.

Međutim, promoter Eurosport je postigao je trogodišnji dogovor s čelnicima Vila Reala, gde će se Svetski turing kup vratiti i ponovo voziti od 2022. Ova namera treba da bude i formalno potvrđena tek posle septembarskih lokalnih izbora.

Eurosport sa Eštorilom već blisko sarađuje u promociji 12-časovne trke koja se na ovoj pisti održava u sklopu FIM Endurans svetskog motociklističkog šampionata (EWC). Zato je sporazum o prelasku WTCR s Vila Reala na Eštoril postignut brzo, a promenu lokacije odobrili su FIA Svetski savet auto sporta, kao i Portugalski auto i karting savez (FPAK).

Eštoril je staza bogate istorije, smeštena u oblasti Kaškaiš u blizini Lisabona. Otvorena je 1972. godine, a Formulu 1 je dočekala 1984. Tada je na njoj donesena i odluka o šampionu sezone: Niki Lauda je u legendarnom finalu nadmašio Alana Prosta za svega pola boda.

Samo nekoliko meseci kasnije, u proleće 1985. Ajrton Sena je na Eštorilu osvojio svoj prvi gran pri, potpuno dominirajući po snažnoj kiši. Poslednja Velika nagrada Portugala tu je vožena 1996. godine.

Eštoril je 2008. već bio domaćin WTCC trka. Tadašnja konfiguracija pokazala se sjajnom za turing takmičenja, a pobeđivali su Rikard Rajdel i Tijago Monteiro, obojica u “seatima leon TDI”.

Na ovoj stazi svojevremeno su održavani i specijalni ispiti Relija Portugal.

Krug je dugačak 4,182 kilometra, ima 13 krivina i startno-ciljni pravac od 986,5 metara.

Eštoril će u roku od samo tri sedmice biti pozornica dva trkačka događaja koje promoviše Eurosport: pomenuta 12-časovna EWC moto trka zakazana je za 16. i 17. jul.