Tarkvini: Ja sam u totalno napadačkom modu, ne čuvam se i neka me se drugi paze!

Neopterećeni borbom za bilo kakvu titulu u Svetskom kupu turing automobila, BRC rejsing i njegovi vozači Norbert Mihelis i Gabrijele Tarkvini na debiju serije na Motorland Aragonu mogu da se upuste u poteru za valjanim pojedinačnim rezultatima.

Takav pristup najavljuje šef tima Gabrijele Rico: “Do kraja sezone ostale su samo još dve runde i ceo tim je usredređen na izvlačenje maksimuma iz svake sesije na pisti. Želimo da se kvalifikujemo pri vrh kolone i jurišamo na pobede i podijume.”

“Mađarske performanse nisu slika mogućnosti našeg tima i odlučni smo da taj utisak ispravimo. Znamo da je “hjundai i30 N TCR” sposoban da pobeđuje i uvereni smo da ovog vikenda u Španiji možemo niti konkurentni.”

“Hjundaiju” nije prijala vlažna pista tokom kvalifikacija u Budimpešti, kada nijedan “i30 N TCR” nije ušao u najbržih 12. Trkački rezultati s takvih startnih pozicija morali su da budu kompromitovani, čak i ako je u sprintovima voženim po suvom asfaltu ispoljen konkurentan tempo.

Zato je na petoj WTCR rundi, na premijeri na Motorlandu, cilj povratak na ono što je pokazano u Slovačkoj.

Šansu za to možda daje i odnos težina: korejski auto biće 60 kilograma lakši od “honde” i 50 kg lakši od “lynk&co03”.

Analizirajući 5.345 metara dugačku pistu u Aragonu, ekipa iz Keraska ističe da ona poseduje brze i uže, spore krivine i da je odlikuju značajne promene elevacije. Kontrapravac je duži od kilometra i njegov završetak je zgodna prilika za preticanja.

Mihelis ovaj autodrom opisuje kao uzbudljiv i dodaje: “Niko iz WTCR padoka dosad se nije tamo trkao, ali mi kao tim imamo određena saznanja o stazi. Na njoj smo vozili jedan test koji je puno obećavao, staza deluje fantastično i veliki je izazov za vozače, To je i glavni razlog zbog kog se radujem španskoj WTCR rundi.”

Tarkvini je imao duži komentar: “Mi možda prvi put stižemo u Aragon da se na njemu trkamo, ali mi smo tamo već nekoliko puta testirali “hjundai i30 N TCR”. Doduše, testirali smo u avgustu, kada su temperature su bile drugačije.”

“Stazu vrlo dobro poznajem i fantastična je. Ona je vrlo dobra mešavina veoma dugačkih pravaca, brzih i vrlo sporih krivina. Ima promena pravca i snažnih kočenja, a po meni je to savršena kombinacija za WTCR. Mislim da će biti puno prilika za preticanje i biće akcije.”

“Posle vrlo teškog početka sezone, nadam se da smo se vratili na pravi tempo i da možemo da se borimo s drugima. Očekujem da ću imati tempo i da ću se ponovo boriti za podijum. Performanse iz Bratislave i Budimpešte ostavile su mnogo pozitivnih utisaka, nadam se da ćemo biti na pravom mestu”, izjavio je prvi WTCR šampion.

Italijanski veteran ne može da se pohvali naročitom srećom u prethodnim WTCR rundama. Na Slovakija ringu je dva puta lansiran sa staze, na Hungaroringu ga je torpedovao Koronel…

Tarkvini taj niz udesa prihvata opušteno: “Volim akciju (smeh). U poslednjih nekoliko sezona uvek sam bio učesnik borbe za titulu, a tada vam je titula glavni cilj i morate da se klonite udesa. To ove godine nije slučaj, ja sam u potpuno napadačkom modu i baš volim ovakvo turing trkanje. Ono je puno kontakata, preticanja i akcije. Nekad je to teško objasniti sudijama (smeh), to je teži deo našeg posla, ali mi se sviđa.”

Po Gabrijeleovom mišljenju, preduslov za dobru predstavu obezbeđuje i ovogodišnji isporučilac pneumatika: “Gume su vrlo dobre, Gudijr nam pruža i mnogo prilika da priredimo predstavu. Ova guma je mnogo tvrđa od one koju smo ranije koristili. Pogotovu pri ovim temperaturama, u prvih nekoliko krugova vidite da se automobili klizaju, auto se veoma teško kontroliše, a mislim da je to dobro za navijače jer mogu da vide akciju.”

Lišen presije šampionske bitke, Tarkvini može slobodnije da pristupa svakoj trci i na to blagovremeno upozorava suparnike: “Biću ponovo u punom napadačkom modu, kao u Budimpešti. Samo se nadam da ću startovati s bolje pozicije kako bih se borio za podijum. Ali, rezultat me se ne tiče, dakle – totalni napad.”

“Ima vozača koji su uključeni u borbu za naslov, oni moraju da se čuvaju mene i drugih ljudi koji se ne bore za titulu. To je deo igre. Pre sam igrao i drugačiju, i to vrlo lepu ulogu, jer sam se borio za titulu, nešto veoma vredno. Ali, tada je negativno što niste previše deo akcije. E, sada sam deo akcije!”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*