U WTCR mogu i timovi s jednim automobilom, celosezonske prijave do 14. avgusta

Kako je početak Svetskog turing kupa 2020. prema revidiranom kalendaru pomeren za sredinu septembra, otvoren je novi period za celosezonske prijave koji će trajati od 20. juna do 14. avgusta.

Prvi period za prijave trajao je do 6. marta, organizator računa da je pandemija korona virusa sprečila niz vozača i timova da do tog roka konkretizuju svoje planove.

Otud im se ukazuje nova prilika za nastup u takmičenju koje poseduje globalni prefiks, ali se trka samo u Evropi – što ga čini jeftinijim.

Navedeni predlog potekao je od FIA Komisije za turing automobile i FIA Svetski savet auto sporta treba da ga odobri na svom sledećem zasedanju 19. juna.

Takođe, sada će i ekipe sa samo jednim automobilom moći da se registruju za učešće u kompletnom šampionatu – dosadašnji zahtev je podrazumevao najmanje dva vozila.

Svi celosezonski WTCR učesnici u igri su za naslov vozačkog šampiona, dok će se za timsku titulu boriti samo ekipe s dva automobila.

“Od početka smo bili svesni teškoća koje je korona virus priredio našim postojećim i potencijalnim timovima i zato smo zajedno sa FIA uveli niz mera štednje da im pomognemo,” kazao je WTCR promoter Fransoa Ribeiro.

“Te mere uštede, u kombinaciji sa samo evropskim kalendarom, i našom obavezom da nećemo smanjiti marketinška i promotivna ulaganja u seriju, doveli su do toga da se brojni vozači i timovi koji ranije nisu razmatrali WTCR sada za njega interesuju.”

Photo Paulo Maria / DPPI

“Kako bismo bili fer prema postojećim timovima, sada prihvatamo prijave timova samo s jednim automobilom. Oni nemaju pravo da se takmiče za timsku titulu, a njihovi vozači će se boriti za vozačku.”

“Štaviše, ako postojeći timovi žele da prijave dodatni automobil, oni to mogu da učine, ali samo pod uslovom da njihov vozač spada u novu ruki klasifikaciju”, objasnio je Ribeiro.

To u praksi znači da je pilot dodatnog, trećeg automobila bio mlađi od 23 godine na dan 1. januara 2020. i da dosad nije vozio više od tri WTCR trke.

Kao i dosad, moguće su i vajldkard prijave za pojedinačne trke. Tu ostaje pravilo da vozač nema pravo da osvaja poene, ali je cena registracije prepolovljena na 5.000 evra, a hendikep težina je takođe upola manja i iznosiće 10 kilograma.

Sezona 2020. počeće na Salcburgringu, a uoči trkačkog vikenda na austrijskom autodromu biće upriličen i jedan zvanični test dan.

Organizator se pozabavio i uvođenjem dodatnih mera ograničenja troškova u pandemijskoj epohi. One uključuju 15-procentno smanjenje personala na najviše 6 ljudi po automobilu, pojeftinjenje goriva na 4 evra po litru (smanjenje od 30%) i redukciju broja raspoloživih pneumatika. Šesnaest novih Gudjir guma biće na raspolaganju za prvu WTCR rundu, 12 za drugu, 16 za svaku sledeću.

Za 2020. su po četiri automobila prijavili klijentski timovi Hjundaija, Honde i Lynk&Co, Komtuju izlazi na piste s dva “audija”, a Zenge motorsport sa dve “kupre”.

Ovako izgleda kalendar Svetskog kupa turing automobila za dolazeću sezonu:
12-13. septembar – Salcburgring (Austrija) – 2 trke
24-26. septembar – Nirburgring Nordšlajfe (Nemačka) – 2 trke
10-11. oktobar – Slovakija ring (Slovačka) – 3 trke
17-18. oktobar – Hungaroring (Mađarska) – 3 trke
31. oktobar – 1. novembar – Motorland Aragon (Španija) – 3 trke
14-15. novembar – Adrija (Italija) – 3 trke