VW motorsport: WTCR je odlična platforma i konkurencija je oštra, zato dupliramo angažman 2019.

Photo Paulo Maria / DPPI

Folksvagen motorsport nije samo nastavio saradnju sa Sebastijan Leb rejsingom u Svetskom kupu turing automobila, već je proširio svoj program, poverivši alzaškom timu četiri “golfa GTI TCR” za kampanju 2019.

SLR je tokom inauguralne WTCR sezone bio jedini klijent marke iz Volfsburga i nastupao je s dva automobila. Tim je zabeležio tri pobede i čak jedanaest izlazaka na podijum: Rob Haf je slavio u Budimpešti i na Suzuki, a Mehdi Benani je trijumfovao u Kini.

Četiri “golfa”, koja će 2019. uz pomenutu dvojicu voziti i dvostruki relikros prvak sveta Juan Kristoferson, kao i još jedan, zasad neimenovani pilot, znak su većih ambicija VW motorsporta u ovoj seriji.

Kristofersonov ulazak u WTCR zvanično je objavljen juče, istovremeno sa potvrdom Hafovog i Benanijevog ostanka u timu, a evo šta je o novim, proširenim aspektima saradnje sa Folksvagenom kazao SLR direktor Dominik Hajnc: “Drago mi je što nam je VW motorsport ponovo poklonio poverenje i svoj angažman povećao sa još dva automobila. Posle godine u kojoj smo uspostavljali repere i sarađivali u savršenom saglasju, ovo je divan nastavak našeg zajedničkog poduhvata.”

“Celom timu predstavlja radost što su Mehdi i Rob ponovo s nama, oni su članovi SLR porodice i istinski temelj ovog programa. Želimo dobrodošlicu i dvostrukom prvaku sveta, Kristofersonu, koji je veliki podsticaj našoj motivaciji. Imali smo zadovoljstvo da ga izbliza gledamo u akciji u FIA Svetskom relikros prvenstvu, u kojem je postizao zapanjujuće rezultate i nema sumnje da će mu njegov talenat pomoći da zablista na FIA WTCR stazama.”

Foto Tony Welam / STCC

Tridesetogodišnji Kristoferson osvojio je dve WRX titule za volanom Folksvagenovih automobila, a sa istim brendom dva puta je trijumfovao u turing prvenstvu Skandinavije: 2012. to je učinio vozeći “VW široko”, a 2018. u kokpitu “golfa”.

Razloge Folksvagena za udvostručenje snaga u Svetskom kupu turing automobila objasnio je šef sportskog odseka kuće Sven Smets: “Svetski turing kup je odlična platforma za “golf GTI” da pokaže svoje sportske performanse globalnoj navijačkoj bazi. Dodatno, konkurencija je oštra i to je dovoljan razlog za Folksvagen da pojača svoj angažman. Drago mi je što su s nama ponovo Rob Haf i Mehdi Benani, zajedno s našim svetskim relikros prvakom Juanom Kristofersonom oni čine veoma moćnu vozačku postavu za 2019.”

“Kada se osvrnem na 2018, vidim dobru WTCR sezonu sa Sebastijan Leb rejsingom. Vrhunski momenti su svakako bili moje drugo mesto i podijum kod kuće u Maroku, naravno i moja pobeda u Vuhanu. Fantastično je što ću se ponovo takmičiti u istom timu i dogodine i tome se mnogo radujem”, kazao je Benani, osvajač privatničkog WTCC naslova 2016.

“Oduševljen sam što ću u 2019. ponovo napasti WTCR sa Sebastijan Leb rejsingom i nadam se da ću biti pretendent na šampionsku titulu”, izjavio je Haf, WTCC prvak 2012. “Sjajno je što je Folksvagen odlučio da poveća svoje učešće i proširi program na četiri “golfa GTI TCR”. Jedan od mojih novih timskih kolega biće Juan Kristoferson, koji za sobom ima više nego impresivnu sezonu u svetskom relikrosu, a već dobro poznaje “golf GTI TCR”. Saradnja s njim će bez sumnje biti uzbudljiva.”