Brends Heč: Slavili Olifant, Ingram i Morgan, Saton i dalje prvi u generalnom

Tom Olifant u “BMW-u“, Tom Ingram u “hjundaiju“ i Adam Morgan u “BMW-u“ pobednici su trećeg trkačkog vikenda Britanskog šampionata turing automobila voženog na Brends Heč Indi varijanti staze.

Olifant je najbolje iskoristio prednosti koje mu pruža zadnji pogon na “BMW-u 330 i M Sport“, pa se tako posle starta sa pozicije četiri pre druge krivine probio na prvo mesto.

Osvajač pol-pozicije Danijel Roubotom u “hondi“ je imao očajan start, pa se posle prvog kruga našao na sedmom mestu.

Iako se činilo da će Olifant trijumfovati bez ikakvih problema, u samom finišu mu se opasno približio Gordon Šeden u “hondi“, ali je vozač Tima BMW uspeo da se odbrani i zabeleži prvu ovogodišnju pobedu.

Šeden je morao da se zadovolji drugim mestom, dok je posle katastrofalnog starta Roubotom uspeo da se domogne poslednje podijumske pozicije.

Džejk Hil u “fordu“ je kroz cilj prošao kao četvrti, dok se na petom mestu našao aktuelni šampion Ešli Saton u “infinitiju“.

Tom Ingram i Kris Smajli su “hjundaiju“ doneli pozicije šesti i sedam, dok su prvih 10 kompletirali Ejden Mofat u “infiitiju“, Džoš Kuk u “hondi“ i Džek Gof u “kupri“.

Kolin Turkington u “BMW-u“ je posle kontakta sa “fordom“ Sema Ozborna prvu trku završio na poziciji 21.

Na drugoj trci je trijumfovao Ingram, pošto je u poslednjem krugu trke pretekao lidera Olifanta, a taj napad je iskoristio i Saton koji se probio na pozicju 2. Olifant je morao da se zadovolji trećim mestom.

On je izveo odličan start sa prvog mesta, dok je Šeden krenuo očajno sa drugog, a zatim je u prvoj krivini imao kontakt sa Hilom, što su najbolje iskoristili Roubotom, Ingram, Hil i Saton da se probiju napred.

U drugom krugu došlo je do kontakta između Šedena i Stivena Dželija posle kojeg je Dželijev “BMW“ završio pored staze, a na stazu je izašlo sigurnosno vozilo.

U 18. krugu Roubotom je napao Olifanta, ali je napravio grešku koja je omogućila Ingramu da se probije na poziciju 2.

U poslednjem krugu Ingram je napao i pretekao Olifanta, a to preticanje je iskoristio i Saton, koji je u dreg trci do linije cilja nadmašio Olifanta. Roubtom je trku završio na četvrtom mestu.

Džoš Kuk u “hondi“ je bio peti, Danijel Lojd u “voksolu“ šesti, a kao sedmi je kroz cilj prošao Kris Smajli u “hjundaiju“.

Veteran Džejson Plejto u “voksolu“ je bio osmi, prvih 10 kompletirali su Mofat i Sena Proktor u “hondi“.

Posle kontakta na startu trke Šeden i Hil nisu završili trku, dok je Turkington ponovo ostao bez bodova, rangiran kao sedamnaesti.

Morgan je bez većih problema trijumfovao na trećoj trci ispred Gofa u “kupri“ i Mofata u “infinitiju“.

U relativno nezanimljivom sprintu Morgan je vodio od početka do kraja, a jedina uzbuđenja su priredili vozači koji su se borili za niže pozicije.

Gof je na startu izgubio drugo mesto od Mofata, ali je na polovini trke povratio tu poziciju od vozača “infinitija“.

Mofat se u poslednjim krugovima žestoko branio od napada Džejsona Plejta, njih dvojica su uporedno prošli kroz liniju cilja, ali je Mofat odneo pobedu uz prednost od samo 12 stotinki.

Džoš Kuk je bio peti, Sena Proktor šesti, dok se na sedmom mestu našao Rori Bučer u “tojoti“.

Ešli Saton je osvojio osmo mesto ispred Danijela Lojda, dok je prvih 10 kompletirao Kris Smajli u “hjundaiju“.

Posle devet ovosezonskih trka, Saton je prvi u generalnom sa 116 poena, Ingram ga prati sa 113, a na trećem mestu je Kuk sa 90. Turkington je na Brends Heču osvojio samo 2 poena i pao je na četvrto mesto na tabeli.

U poretku proizvođača vodi BMW, ispred Forda i Tojote. Satonov Lejzer tuls je prvi u timskom, a sam Saton u poretku nezavisnih vozača. Među nezavisnim timovima najbolji je EXCELER8, a Roubotom je lider u Džek Sirs trofej kategoriji.

BTCC se nastavlja 31. jula i 1. avgusta kada karavan putuje u Češir, na Olton Park.