BTCC finale vozi se po planu, sav “neelitni” automobilizam na Ostrvu stopiran

Okolnosti su loše, ali sumnje više nema: finale Britanskog šampionata turing automobila dobilo je zeleno svetlo i biće održano u zakazanom terminu, 14. i 15. novembra na Brends Heču.

Vest je bitna jer se poslednja BTCC runda – trke 25, 26 i 27 – vozi uprkos novim merama zatvaranja koje stupaju na snagu u Velikoj Britaniji i u situaciji kada su otkazane sve trke “neelitnih” automobilskih disciplina.

BTCC je klasifikovan kao elitni sport rešenjem ministarstva u čiji resor pored ostalog spadaju i kultura i mediji.

U praksi, to znači da njegova takmičenja mogu da se održavaju iza zatvorenih vrata i uprkos novim merama proglašenim u cilju kontrole i sprečavanja širenja kovid-19 pandemije.

Status elitne serije dobilo je i Britansko GT prvenstvo, kom je takođe dato pravo da održi planirano finale na Silverstonu.

U kategoriji elitnih sportova nalaze se i Premijer liga, kao i tri niža fudbalska ranga, koji će moći da nastave šampionate i tokom zaključavanja.

U saopštenju BTCC organizatora stoji: “BTCC je neumorno radio na tome da sačuva bezbednost svojih vozača, ekipa, osoblja i personala putem svojih strogih protokola koji zapravo prevazilaze uputsva vlade. TOCA će nastaviti da se stara o striktonm poštovanju protokola i obezbediće sigurno okruženje za sve učesnike naše poslednje runde.”

“Pozdravljamo podršku i profesionalizam koji svi uključeni u BTCC neprekidno ispoljavaju i ističemo da je ovo izuzetno pozitivna vest za naše vozače, timove i dobavljače, čije izdržavanje zavisi od naših trkačkih viekenda. Najvažnije od svega, ona će posebno obodriti duh stotina hiljada BTCC navijača širom Ujedinjenog kraljevstva, koji će finale moći da gledaju na televiziji.”

Izuzimanje BTCC iz pravila o zatvaranju znači da će nestrpljivo iščekivana bitka za titulu imati svoj prirodan rasplet na Brends Heč Indi stazi.

Vozač Vest Sari “BMW-a”, četvorostruki i aktuelni šampion Kolin Turkington, doći će u Kent s 9 poena više Ešlija Satona u “infinitiju”. Hondin Den Kamiš zaostaje 25 bodova za liderom, a Tom Ingram je s “tojotom korolom” 44 poena udaljen od vrha.

S druge strane, sve neelitne sportske discipline, uključujući i one automobilske, obustavljene su u periodu od 5. novembra do 2. decembra i to je drugi put u 2020. da se ovoj meri pribeglo zbog pandemije.