Verovatno neće biti jedini: Kubica ne želi u DTM sa GT3 automobilima

Photo by Hoch Zwei

DTM je radi opstanka odabrao da odustane od tehnike Klase 1 i da u 2021. pređe na GT3 platformu, uz povećanje snage automobila na 600 KS.

Nova formula dobila je radni naziv GT Pro, šampionat će biti zasnovan na privatnim timovima, ali već postoje elitni vozači koji su nagovestili da im trkanje po GT standardu nije privlačno, makar nosilo DTM ime.

Jedan od takvih je bivši F1 as Robert Kubica, koji posle neuspele F1 avanture s Vilijamsom 2019. ove sezone vozi klijentski “BMW M4 DTM” francuske ekipe ART.

Kao DTM debitant, Poljak se silno namučio. I njegov tim je pokazao znake nesnalaženja, ali je uz malo sreće prošlog meseca na Zolderu on ipak stigao do trećeg mesta. To mu je bio prvi podijum u jednoj vrhunskoj disciplini na krugu još od 2010. godine.

Takođe, Kubica je ove sezone tek drugi vozač jedne klijentske ekipe koji se dočepao DTM pobedničkog postolja.

Photo by Hoch Zwei

Međutim, on je izjavio da je u tradicionalnu nemačku seriju stupio kako bi se trkao u automobilu Klase 1, dok ga prelazak na GT3 platformu ne zanima dovoljno da bi tu i ostao.

Upitan za planove u 2021, Kubica je kazao: “Ušao sam u DTM zbog automobila Klase 1, zbog osećaja, zbog stvarnih sposobnosti i onoga što ti automobili mogu da pruže vozaču.”

“Ako me pitate za DTM i iduću godinu, ne znam hoću li učestovati u tom šampionatu, a iskreno i ne znam šta ću raditi.”

“Obično je ovo taj period u kom počinjete da stičete zamisao o tome šta je moguće. Naravno, s kovidom-19 i situacijom kakvu imamo, sve je malo odloženo. Iduće nedelje će biti ključne da shvatim šta je moguće.”

“Ja svakako imam na umu šta bih voleo da vozim. Pitanje je hoće li to biti moguće ili ne, a onda ćemo nastaviti dalje.”

Kubica u biografiji ima startove u standardnom GT automobilu: vozio je Dubai 24 sata 2017. u “poršeu 911 GT3”, a 12 sati Muđela 2016. u “mercedesu SLS AMG GT3”. On kaže da bi sa GT3 spravom ubuduće radije vozio trke izdržljivosti ili neka nekonvencionalnija takmičenja poput Nirburgring endurans serije, nego sprint prvenstvo, što će DTM ostati.

“Od 2003, kada sam počeo da se trkam u Formuli 3, proveo sam ceo svoj život za volanom automobila sa velikim aerodinamičkim potiskom”, nastavio je 35-godišnjak iz Krakova.

“Kad pređete u GT3, vi na određeni način morate da resetujete mozak, resetujete ono na šta ste navikli i da nekako takođe naučite šta je potrebno da biste vozili brzo i da biste se dobro pokazali u različitim kategorijama.”

“Mislim da bi to mogla biti dobra mogućnost, ali definitivno ne i ona koju tražim. Ako budem morao da vozim GT3 automobil, radije bih učestvovao na trkama kao što su, na primer, VLN (Nirburgring endurans serija), Nordšlajfe, takmičenja te vrste. Ona dodaju novi izazov u kom sam potpuni početnik i tako nečim bih voleo da se bavim.”

“Ponekad moram i da se osvrnem na ono što bih voleo da vozim, a nikada nisam. DTM je bio jedna od tih kategorija s automobilima Klase 1. Druga su verovatno neke trke na Nordšlajfeu.”

Kubica je izveo nekoliko testova u LMP1 prototipovima ekipa Manor i ByKolles, ali nijedan nije završen angažmanom ili gostovanjem u FIA Svetskom endurans prvenstvu.

Osvajač F1 Velike nagrade Kanade 2008. zainteresovan je i za nastup na 24 časa Le Mana, ali opet ne u GT mašineriji, već u prototipu.

“To ne isključujem”, dodao je on. “Le Man je definitivno istorijska trka među trkama izdržljivosti, a prototipovi su jedna od najboljih kategorija, njihove trke su vrlo izazovne, a vozaču daju i vrlo dobru priliku i lep osećaj.”

“Testirao sam i LMP2 i LMP1 auto, on je bio prijatan za vožnju. Ako me vidite na Le Manu, cilj bi verovatno bio da ga izvezem u prototipu, a ne u GT automobilu.”

Nedavno su i Kubicini DTM rivali Majk Rokenfeler i Loik Dival rekli da razumeju zašto nemačka serija prelazi na GT3 tehniku i složili se da bi trke mogle da budu bolje, uzbudljivije i zabavnije od sadašnjih.

Međutim, oba fabrička Audi trkača takođe su istakla da GT ne može da pruži ono zadovoljstvo u vožnji koje daju vozila Klase 1, a Dival nije skrivao da ga DTM na GT3 bazi ne zanima.