BTCC na Snetertonu, posle 18 meseci prvi put pred gledaocima

Druga runda Britanskog turing šampionata 2021. vozi se ovog vikenda na Snetertonu i prvi put posle 18 meseci serija će imati publiku na licu mesta.

Šampionat je počeo u maju iza zatvorenih vrata Trakstona. Kako u Britaniji popuštaju protivpandemijske meree, gledaoci će na Sneterton biti puštani u ograničenom broju od najviše 4.000 dnevno.

Na otvaranju prvenstva, na najbržoj stazi u Britaniji, prve dve trke pobednički je završio Džoš Kuk u “hondi sivik” BTC rejsinga. U trećem sprintu, sa parcijalnom inverzijom startnog rasporeda, slavio je branilac titule Eš Saton u Lejzer tuls “infinitiju Q50”.

Međutim, najviše poena tokom prvog vikenda nije osvojio nijedan od pomenutih, već Džejk Hil u “ford fokusu” MB motorsporta. On vodi u generalnom poretku sa 46 bodova, ispred Kuka sa 45 i povratnika Džejsona Plejtoa sa 38. Četvrti je Saton, koji ima 36 poena.

Plejto je osvojio prvi podijum posle jednogodišnje pauze, dok su Tom Ingram i Kolin Turkington imali “šarene” rezultate, o čemu svedoče i njihove trenutne pozicije šest i sedam u generalnom plasmanu.

Kao i brojne druge staze na Ostrvu, uključujući i Trakston i Silverston, Sneterton je izgrađen na mestu nekadašnjeg aerodroma. Bio je na kalendaru prve BTCC sezone 1958, ali se te trke nisu bodovale za šampionat.

Uoči 2011. Sneterton je opsežno prerađen i tada je nastala takozvana Sneterton 300 konfiguracija, koju BTCC celu deceniju koristi.

Prošle sezone, šampionat je na Sneterton došao u oktobru. Dve trke i podijum osvojio je Turkington i to je bio jedan od najuspešnijih vikenda njegove blistave karijere. Treći sprint dana pripao je Oliju Džeksonu.

Tada je isproban sistem kvalifikacija koji uključuje top 10 superpol, a koji će biti primenjen i ove godine. Prva faza kvalifikacija traje 25 minuta, najbržih 10 prolaze u drugu, 10-minutnu fazu u kojoj se odlučuje o osvajaču pol-pozicije. U top 10 superpolu nije ograničen broj krugova koje vozači smeju da izvezu.

Taktički aspekt u trkanje uneće obavezna upotreba opcione Gudjir gume na bar jednoj od tri sprinta vikenda. Ekipe do kvalifikacija ne moraju da saopšte koju će od trka voziti na opcionim pneumaticima.

Ako bi se sabirali bodovi samo sa poslednjih šest trka na Snetertonu, daleko najviše uspeha na ovoj stazi imao je Turkington, a za njim Ingram, Rori Bučer, Den Kamiš (koji ove godine ne vozi), Džekson i Saton.

Na stazi su dobre rezultate beležili i automobili sa prednjim i sa zadnjim pogonom, pa ona ne bi trebalo da posebno favorizuje jedno određedno tehničko rešenje. Ako je Turkington možda favorit, taj status mu daje njegov sopstveni bilans, a ne zadnja BMW vuča.

Na Snetertonu će nastupiti dve pripadnice lepšeg pola, što se u BTCC poslednji put dogodilo 2001. godine. Džesika Hokins ponavlja prošlogodišnje gostovanje, sada u Motorbejs “ford fokusu”, dok Džejd Edvards ima stalni angažman u BTCR “siviku”.

Na Snetertonu se domaćim timom smatra EXCELR8 motorsport, čija četiri “hjundaija” voze Ingram, Kris Smajli, Džek Bjutel i Rik Parfit. Domaći vozač je Satonov timski kolega Karl Bordli, pilot drugog “infinitija Q50”.

Tokom vikenda je moguće osvojiti maksimalno 67 bodova.