DTM bez Pafeta u Monci i na Lauzicringu

Dvostruki DTM šampion Gari Pafet verovatno će propustiti prve dve runde nemačke tradicionalne serije, Moncu i Lauzicring, zbog obaveza u Formuli E.

Dugogodišnji fabrički vozač Mercedesa, Pafet je 2018. osvojio svoju drugu DTM titulu. Narednu sezonu proveo je kao trkač HWA rejsleb tima u Formuli E, dok prošle godine nije imao takmičarskih zadataka.

U 2021. Englez se vratio u DTM, gde će voziti “mercedes-AMG GT3” ekipe Mike motoršport. Tim za sezonu prijavljuje samo jedan automobil, uz podršku proizvođača iz Štutgarta.

Međutim, prema pisanju portala Motorsport-Total.com, Pafet bi na povratak u seriju koja mu je donela vozačku slavu možda morao da sačeka do avgusta, kada DTM na Zolderu vozi svoju treću rundu u 2021.

Razlog su obaveze koje 40-godišnji pilot kao rezerva i savetnik i dalje ima u Mercedesovom Formula E timu. Pretpostavlja se da će u svakom slučaju preklapanja DTM i kalendara Formule E prednost u Pafetovom slučaju imati angažman u električnim jednosedima.

Otvaranje DTM sezone u Monci preklapa se sa E prijem koji se prvi put vozi na meksičkoj Puebli, dok se runda na Lauzicringu održava istog vikenda kada i trke Formule E u Londonu.

Pafet prvobitno nije nameravao da se vrati u DTM, ali je u martu odlučio drugačije. Vrata je otvorio poziv šefa klijentskih trkačkih programa Mercedesa Štefana Vendla, koji ga je obavestio da u Mike motoršportu postoji potencijalno upražnjeno sedište.

U to vreme, DTM i Formula E kalendari preklapali su se samo u jednom slučaju. Međutim, sveelektrična FIA formula je u međuvremenu bila prinuđena da sa svog rasporeda izbriše Meksiko Siti i da ga zameni trkanjem na Puebli.

Sa dva sudara u rasporedima serija, Pafet će propustiti četiri DTM trke, što znači da je ove sezone bez šansi da paru titula doda i treću.

Kako on živi u Londonu, stvar bi dodatno mogla da zakomplikuje zabrana ulaska iz Velike Britanije u Nemačku, zbog širenja mutirane verzije korona virusa na Ostrvu.

Pafetova verovatna zamena na Monci i Lauzicringu biće fabrički vozač Mercedesa Maksimilijan Buk, koji poseduje veliko iskustvo sa GT3 tehnikom.

Buk je nedavno tokom dva dana u Monci testirao “mercedes-AMG GT3” opremljen Šeflerovim elektronskim upravljačkim sistemom (spejs drajv), koji eliminiše fizičku vezu volana i prednjih točkova.

Pre toga, on je vozio drugi dan prvog zvaničnog predsezonskog DTM testa na Hokenhajmringu, jer je tada Pafet imao obaveze na vikendu Formule E u Rimu.